Цікаво знати

Споживання грибів пов’язане із ризиком для здоров’я та життя людини

В Україні  вживання дикорослих грибів є традиційним. Водночас їх збирання і споживання пов’язане із ризиком для здоров’я та життя людини.

З настанням літа медики щороку б’ють на сполох: починається грибний сезон, і кожного року «тихе полювання» обертається отруєнням для тисяч людей, серед яких багато дітей, а для деяких грибників та членів їх родин захоплення грибами закінчується летально.

Подібний випадок стався 22 серпня ц. р. у с. Тартаків. Троє тартаківчан – чоловік і дві жінки – наїлися грибів, зібраних у місцевому лісі, і потрапили в інфекційне відділення Сокальської ЦРЛ. Їх стан був середньої важкості, тож лікарі поставили пацієнтів на ноги.

Найбільш отруйні гриби – бліді поганки, їх вживання викликає смерть у 50-90 відсотків випадків. Основними симптомами отруєння є ураження кишковошлункового тракту (біль, нудота, блювота), порушення водноелектролітної та лужнокислотної рівноваги, зміни у функціях серцевосудинної та центральної нервової систем (тахікардія, втрата свідомості, галюцинації), симптоми ураження нирок, печінки (галоїдний некротичний гепатит, некроз ниркових каналець). Симптоми отруєння блідою поганкою спостерігаються через 824 години після вживання грибів. Можна отруїтися, навіть з’ївши половину чи третину гриба. Раптово з’являються різкий біль в животі, блювання, пронос, деколи стілець холероподібного типу.

Випорожнення спочатку жовто або гнилистозеленого кольору, потім стають темними, дьогтеподібними, з неприємним запахом. Наростає слабкість, спрага, підвищується температура тіла до субфебрильних цифр, з’являються прояви обезводнення. Можливі поява жовтяниці, збільшення печінки, порушення свідомості від оглушення до коми. Наростають явища печінкової недостатності. У важких випадках розвивається коагулопатія з геморагічним синдромом.

Якою має бути перша допомога при отруєнні? До госпіталізації хворому необхідно промити шлунок великою кількістю води кімнатної температури, до якої попередньо додають сіль та марганцевокислий калій. Якщо хворий не в змозі пити воду, промивання проводять з притриманням язика. Після промивання шлунка хворому дають міцний холодний чай, молоко. Вводять препарати для стимулювання серцевої діяльності, яка різко пригнічена під впливом грибних токсинів. Хворого обкладають грілками та госпіталізують.

Наталія БІЛИК, лікар з гігієни харчування Сокальської райсанепідстанції.

“Гамбург” расстался с Эннингом

Голос Сокальщини на GoogleNews