Цікаво знати

Свіжа кава в турці – що може бути краще: як підібрати джезву для домашнього користування

Традиційний і найпоширеніший посуд для приготування ароматної міцної кави – турка. Винайдена сотні років тому, сьогодні вона зустрічається у всіх куточках світу. Класичні турки або джезви виглядають як чаша з широким дном і вузьким розтрубом. Хочете кожен день насолоджуватися чудесною кавою? Тоді вам просто необхідно придбати справжню турку.

Різновиди турок

Кожна джезва має особливу конічну форму, де вузьке горлечко в кілька разів менше широкого стійкого денця. У вузькому розтрубі під час приготування залишається чудова пінка. Завдяки конічній формі в турці швидко осідає кавова гуща. Довга ручка допоможе легко зняти гарячий посуд з вогню і не обпекти руки.

Турки виробляють з різних матеріалів, що значно впливає на властивості посуду і напою:

• Мідь – відмінні традиційні моделі роблять саме з неї, такі джезви рівномірно прогріваються і зберігають всі корисні речовини напою. Важливо, щоб в такому виробі було якісне внутрішнє покриття. Стійкі до механічних пошкоджень і невибагливі у догляді.

* Кераміка – довго зберігає тепло, через це напій може втекти. Чудово відкривають всі грані смаку кави, але тендітні і легко розбиваються. Підійдуть для будь-якого сорту, недорогі.

* Нержавійка – універсальний та недорогий варіант. Такі джезви міцні й довговічні, але прогріваються нерівномірно, що відбивається на смаку кави.

* Глиняні – не користуються популярністю оскільки дуже тендітні, а численні пори швидко насичуються ароматом напою, отже в таких турках не виходить варити різні сорти кави.

Рекомендації по вибору джезви

Якщо ви новачок в питанні приготування кави, краще купити мідний посуд – вони вважаються кращими і підходять всім любителям міцного напою.

Акуратним людям буде легко впоратися з крихкими керамічними моделями – в них також може вийти хороша кава, за умови вірного поводження з посудом.

Ви любите один сорт і не хочете більше експериментувати? – тоді вам підійде глиняна турка. Матеріал насититься ароматом зерен, і кожен раз буде надавати напою неперевершений смак.

Турки із столового срібла славляться відмінними відгуками, але у них досить висока ціна.

Для любителів подорожувати створені зручні моделі турків зі знімною ручкою – вони мобільні та не займають багато місця в сумці.

Якісна ручка джезви виконана з непровідного тепло матеріалу, або має захисні вставки. Вироби бувають різного об’єму: від 100 мл до 600 мл. На денці турків часто вказують їх місткість і кількість порцій.

Голос Сокальщини на GoogleNews