Духовне життя

Не хлібом єдиним живе людина

Настав благословенний час великого посту, який розпочався 18 березня і триватиме до Світлого Христового Воскресіння (5 травня).

У дні великого посту ми повинні зробити вибір  життя з Богом. Потрібно докласти всіх зусиль, щоб очистити свою душу від гріхів, стати на спасенну дорогу Божу, яку освітлює нам Ісус Христос. Він також мав потребу в пості: тоді Дух повів Ісуса в пустиню, щоб диявол спокушав його. Він постив сорок днів і сорок ночей, і нарешті зголоднів. Тоді підійшов до нього спокусник і сказав: коли ти Син Божий, звели, щоб це каміння та й стало хлібом. А той відповів: написано, що чоловік житиме не самим хлібом, а кожним словом, що виходить з уст Божих. Тоді диявол бере його у святе місто, ставить на наріжник храму і каже: коли ти Син Божий, кинься додолу, написано бо: Він ангелам своїм велітиме про тебе, і вони візьмуть тебе на руки, щоб ти своєю ногою часом не спотикнувся об камінь. А Ісус сказав до нього: написано також, що не будеш спокушати Господа, Бога твого.

Знову бере його диявол на височенну гору й показує йому всі царства світу і їхню славу, кажучи: Оце все дам тобі, як упадеш ниць і мені поклонишся. Тоді Ісус сказав до нього: Геть сатано! Написано бо: Господу, Богу твоєму, поклонишся і йому єдиному будеш служити. Лишив тоді його диявол. І ось ангели приступили й почали йому слугувати. Євангельське читання дає нам повчання, як Христос переміг спокуси. Так само і ми під час посту повинні перемогти ворога нашого спасіння. Господь каже: Царство Боже береться силою, хто докладає зусилля, той його здобуває.

Закликаю вас, дорогі брати і сестри, до покаяння і очищення вашої душі від гріхів.

Володимир ЖАРСЬКИЙ,
священик.

Голос Сокальщини на GoogleNews