Духовне життя

Пастирське Великоднє послання до священиків, монахів, монахинь і всіх вірних Сокальсько-Жовківської єпархії УГКЦ на 2014 рік Божий

Христос воскрес – воскресла Україна.

Христос воскрес – воскресли ми.

Христос воскрес – Він є між нами.

Він наша перемога всюди і завжди.

Мої возлюблені брати і сестри в Христі Ісусі! Біблійний народ Божий виявляє нам усім дорогу спасіння, якою він сам йшов, а також нас повчає як нам прийти до обіцяного Царства на землі і кінцево до вічності. Обіцяна земля – це не тільки земля, а наше життя на ній. Ми сьогодні маємо обіцяну землю, але життя на ній заповідженого не маємо, тому що до цього часу не дотримували Божого заповіту. Бог посіяв в нашому серці це прагнення його Царства, але свого часу ми його не впізнали і на свій спосіб хотіли його здобути. Тепер прийшла повнота часу. Ми усі зрозуміли, що Царство Боже – це царство миру і любові між нами; це царство правди і свободи; це царство єдності і справедливості; це царство гідності людської, без приниження іншого. За цими принципами весь народ вийшов на майдани, щоб один одному сказати і спільним голосом промовити за це до Бога. Ми, як християни, свідомо і добровільно, особливо в час посту, прикладалися до молитви, покаяння і жертви, щоб нам усім навернутися до Бога і по-Божому жити. В такий спосіб запевнити собі приязнь Божу,  любов між нами і почати будувати Царство Боже на даній нам Богом землі.

Сьогодні ми маємо серед нас Воскреслого Христа Бога. Він теж пройшов через «майдани», де Йому вигукували «осанна», а потім «розпни», але Він не відцурався нас. Його тривала любов привела нас до віри в нашу перемогу, в перемогу над злом, за яку Він разом з нами змагався. Нам за ним треба йти в нашому житті, щоб ми могли причаститися його Пасхи.

Майдани закінчуються, починається життя і за це, що ми змагалися нам треба цими досягненнями жити. Ми усвідомили, яке нас пронизувало зло і вело до неволі, це гріх, який нас підступно опановував. Але Бог дав нам свою ласку вийти з неволі. Тож тепер наша дорога – це життя згідно Доброї Новини, яка нам благовістує Царство, до якого ми всі спрагло хочемо увійти.

Ця Добра Новина, щоб нам усім оновитися в Україні, переймає сьогодні кожного. Ми усі маємо починати жити цінностями християнськими, які походять із заповідей Божих: «Любити Бога і ближнього» (пор. Лк. 10, 27). Ця любов практично засвітилася у тих, хто з патріотичних і християнських спонук долучався до підтримки майданів. Ця любов виднілася на місцях людської взаємодії, а також видно було з екранів телевізорів. Цій любові не страшна була загроза смерті, каліцтва і страху. Ця любов пройшла через смерть і сьогодні світиться нам. Подібно жертва Ісуса Христа пройшла крізь жахливі тортури і смерть, але сьогодні світиться славним Воскресінням і нас впевнено веде дальше в життя. Якщо будемо іти до Богом обіцяного Царства, Бог нам запевнив поміч в досягненні нашої мети.

Ми, що відчули перемогу добра над злом, тим ми святкуємо Пасху, Пасху тріумфальну, в якій ми об’єднуємося любов’ю. «Друг друга обнімімо та скажімо: Браття!… і так усі заспіваймо: Христос Воскрес…» (Стихири Пасхи). Ця запальна радість хай супроводжує усе наше життя і щоб ми уже не поверталися до минулого, а любов і радість Воскресіння, щоб завжди плом’яніла в наших вчинках. Бажаю усім зворушливої радості і ця радість хай лікує наші рани і

Радість, яку прийняла Пресвята Богородиця від благовістуючого ангела, вона триває і завжди є дієва. Вона цією радістю ділиться з нами. Тому ми усі з таким впевненням вдаємося під вплив її дієвої радості. Вона хоче, щоб ми разом з нею раділи воскреслою радістю Христа і щоб раділи один за другого і щоб ця радість перейняла кожного і вся Україна святкувала цю повну радість перемоги Майдану, перемоги добра над злом, перемоги Христа над смертю.

Вітаю з перемогою у вірі!

Вітаю з перемогою над злом,

Вітаю в братній єдності між нами,

Вітаю в братній єдності з Христос!

ХРИСТОС ВОСКРЕС!            ВОІСТИНУ ВОСКРЕС!

Благословення Господнє на Вас!

† Михаїл Колтун

єпископ Сокальсько-Жовківський

Дано: м. Жовква, Єпархіальне Управління Сокальсько-Жовківської єпархії

День прп. Захарії, 6 квітня 2014 р. Б.

Голос Сокальщини на GoogleNews