Духовне життя

Відкриймо серця для Ісуса

У грудні 2011 року в Сокальському храмі св. ап. Петра і Павла відбулися місійні реколекції, які проводили отці Чину Святого Василія Великого: Теодозій Янків і Корнелій Яремак. Вони щиро і палко щодня закликали нас до єднання з Богом через Святі Тайни Євхаристії. Все більше і більше, наче потік річок, зливались в одну повноводну ріку  так з усіх сокальських вулиць і провулків спішив побожний люд зі своїми дітьми в духовну пристань кафедрального собору св. ап. Петра і Павла, щоб послухати прекрасні проповіді, що западали в душу і очищали її від усілякої скверни. Богом послані духовні отці намагалися своїми щирими настановами спонукати нас до добрих вчинків. Після таких глибоких і зворушливих повчань люди ставали добрішими, ввічливішими і приязнішими. Всюди лунали християнські вітання "Слава Ісусу Христу!". "Слава навіки!"  відповідали один одному. Не чути було обмов, лайок, сварок. Добра аура панувала всюди. Щире спілкування між людьми ще раз підтвердило, що врятує наш народ від повної деградації і занепаду наша глибока віра і любов до Бога, до усього святого. Мені пригадались слова нашого поета Богдана Стельмаха. Він з відчуттям гіркоти запитував: "Коли ж то будем святкувати Різдво без іродів, а Великдень без юдів?". А таки будемо! При Божій помочі поборемо ненависть і зло. На допомогу ми покличемо Ісуса, і Він підкріпить наші сили на боротьбу зі злом. Почнемо кожен із себе. Ісус не може жити в наших закам`янілих серцях, скалічених душах. Він хоче увійти до нас, як добрий лікар, вилікувати і дати нам душевний спокій. Для того, щоб жити в злагоді з власною совістю не потрібно жодних матеріальних благ.

Докорінно знищити зло ще нікому не вдалося, але звести його до мінімуму  цілком можливо. Пригадую пластунські правила: "Кожен день ти повинен зробити щонайменше три добрі справи і жодної поганої!". Уявімо собі, якби у дітей це правило суттєво ввійшло в їх щоденне життя, чи б мало наше суспільство такі проблеми з молоддю, яка схильна до правопорушень? Звичайно, ні. Не так давно познайомилася з третьокласниками Сокальської четвертої школи, де класним керівником є Надія Пинка. Ці учні дуже здібні і творчі, отож вирішила їх залучити до співпраці з ансамблем "Берегиня". Коли прийшла до класу, то вчителька на хвилинку відлучилася і попросила мене побути з дітьми. Спочатку вони сиділи тихо, але потім загомоніли. Коли вчителька повернулась, то запитала, чому в класі шумно? Учні мовчали, тоді вона й сказала: "Вся причина в тому, що ви ще сьогодні в школі не молилися". Бо діти на першому уроці були на вулиці. Тоді всі разом склали руки і дуже виразно і побожно промовили молитву "Отче наш", дивлячись на образ Пресвятої Богородиці з Дитятком на руках, що висів на стіні, прибраний чудовим вишитим рушником. На душі стало невимовно радісно, що ростуть в нас такі діти, яких виховують на засадах християнської моралі. Лицемірство і обман не будуть притаманні їм. В них будуть інші критерії  любов і доброта. Вони будуватимуть Україну духовно багатою, прекрасною і сильною. Вони розумні і добрі, знають багато побожних і патріотичних пісень. Тепер вчителька Надія Пинка готовить їх до інсценізації Хресної дороги в легендах та Останніх годин Ісуса Христа на землі. Якщо у нас є такі вчителі, і ростуть такі діти, •то наше майбутнє буде світлим і радісним.

А месійні реколекції надали ґрунтовну духовну поживу для дорослих і дітей, за що ми вдячні священикам. Нехай Господь благословить їх за те добро, що вони зробили для своїх вірних. Переконана, що не одна душа навернулася до Бога і стала щасливою. Хочемо Бога в наших родинах, школах і серцях. Запросімо Ісуса до себе, щоб царював у нас завжди, тоді самі будемо щасливі і принесемо щастя іншим.

Марія ПЕТРОЩУК-КУШПЕТА,
колишній політв`язень, член Всеукраїнської координаційної ради Союзу українок.

Голос Сокальщини на GoogleNews