Home / З життя господарника / На Сокальщині тривають жнива

На Сокальщині тривають жнива

За околицею чепурного села Равщина, яке потопає у зелені садків, розкинулися поля, які обробляє фермерське господарство «Хом’як С. М.». А над ріпаковим морем виблискують проти сонця сучасні комбайни, які «стрижуть» пишного чуба врожаєві. За кермом зернозбиральних «лайнерів» механізатори – Іван Сорока та Ярослав Махашилов. Кожні півгодини з бункерів вивантажуються тонни зерна, яке водії Ігор Диюк та Володимир Магера транспортують на тік в с. Свитазів. Тут його переробляють і засипають у засіки. Результати перших жнивних днів радують хліборобів. Адже виростили щедрий врожай. На току лежать «золоті» гори ячменю. Зерноочисні машини переробляють ріпак.

Тут на щедрому лані, наповненому робочим ритмом життя, зустрілася з директором фермерського господарства, депутатом районної ради Ігорем Хом’яком та агрономом Катериною Рудавською, яка разом з головним інженером Віктором Гарасимчуком, наче вправні диригенти, керують великим збиральним механізованим комплексом. Вони в полі, аж поки останній комбайн не залишить загінку.
Ігор Хом’як задоволений роботою підлеглих, бо ті трудяться сумлінно й злагоджено, розуміють, що тільки так можна швидко та з найменшими втратами зібрати вирощене. «Цього року на ланах вродило дорідне збіжжя. Рясно вродили озимий ячмінь та ріпак. Сподіваємося на добірний врожай пшениці, яку лише почали збирати. Часу на зволікання немає. Адже цьогоріч Бог дав нам гарну погоду. Стільки праці та коштів вкладено у це поле, що прогавити слушний момент для збирання, застати дощі і зазнати хоча б найменших втрат просто не маємо права»,– каже Ігор Хом’як. 

Нині ранні жнива, бо традиційно вони розпочиналися з 20 чисел, а цього року вже 16 липня зібрали перші загінки озимого ячменю, – розповідає агроном Катерина Рудавська. – Налив зерна прекрасний, врожайність вища, ніж торік. Вже зібрали 100 га ячменю й 85 га ріпаку, останній дає до 30 центнерів. Ще залишилося зібрати 700 га зернових, зокрема, 64 га ярого ячменю, 50 га ярої пшениці й 20 га гречки, 20 га вівса, 470 га сої. Тож є ще що збирати.

Фермерське господарство функціонує на 2000 гектарів, які, до речі, всі засіяні. Це землі біля сіл Ільковичі, Равщина, Свитазів, Суховоля, Теляж, Ульвівок, Трудолюбівка, які розташовані в радіусі до 20 кілометрів. Це вимагає особливої оперативності. Ось і зараз визначили хлібні масиви, де колос повністю визрів, і взялися за обмолот. 

Поряд з ріпаковим полем – лан пшениці, де вгинаються до землі налиті колоски. Показують на гарний врожай. Воно й не дивно: господарство дбає про дотримання агротехніки обробітку грунту та щороку поновлює насіння. Тому й має високі врожаї. Озимий ячмінь сорту «Лоран» дав по 35,4 центнера з гектара. Радують око доглянуті посіви пшениці сортів «Новокиївська» та «Миронівська сторічна». Аби мати добрі результати, директор Ігор Хом’як на зубок завчив давню хліборобську істину: землю не обманути, тож в господарстві не економлять на підживленні та захисті рослин. Ось тому і віддячують поля тугим колоссям, вагомими намолотами. 
Жнивуючи, хлібороби одночасно дбають про новий урожай і готують площі під осінній засів. Механізатори Богдан Тлумак і Василь Оленюк вже здискували 135 га, де ще недавно ріс ячмінь. 

…Надворі спека. Та люди, відчуваючи відповідальність, працюють повний світловий день. Під час жнив дорога кожна хвилина, адже липневий день – рік годує. Тут зробили все для того, щоб бути з хлібом: придбали пально-мастильні матеріали, підготували техніку і тік, залучили до збирання п’ять комбайнів. На жнивах працюють механізатори – Іван Сорока, Руслан Маковський, Ярослав Махашилов, Василь Оленюк, Богдан Тлумак. Водії – Роман і Володимир Магери, Григорій Мошко, Ігор Диюк, Сергій Лах. Вболіває за жнива вся родина, для якої фермерство – родинна справа. Сини Володимир та Олег і донька Марія допомагають батькам на жнивах. 

У нашому господарстві немає випадкових людей, – переконаний Ігор Хом’як. – Усіх об’єднує любов до землі та добросовісне виконання своїх обов’язків. Люди в нас – розумні, працьовиті, старанні, досвідчені, більшість – зрілого віку. Вони стараються швидко і оперативно без втрат зібрати вирощений врожай з поля.

Кожен розуміє, що жнива – це головний іспит для хліборобів. Працівники фермерського господарства складають його гідно і вчасно, щоб були хліб і до хліба.

Любов ПУЗИЧ.
 

Фото автора.

 

 

About Адміністрація порталу

x

Check Also

Фермерське господарство “Дзвін” успішно функціонує уже майже 20 років на Сокальщині

Фермера Оксану Сало (на фото) з ...