Про економіку

Продукти мають бути безпечні та якісні

З 1 січня 2015 р. набув чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про безпечність та якість харчових продуктів» щодо реалізації на агропродовольчих ринках продукції домашнього виробництва та подвірного забою. Згідно зi статтeю 35 цього Закону цілі туші або частини туш парнокопитних та інших копитних тварин, туші свійської птиці, кролів та малих диких тварин, риба, мед, яйця, молоко необроблене, сир домашнього виробництва і продукти рослинного походження можуть продаватися на агропродовольчих ринках за умови підтвердження їхньої придатності за результатами досліджень державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, яка розташована на агропродовольчому ринку. Позначка про придатність для споживання має стояти на кожній туші. Не підлягають зазначеним випробуванням харчові продукти недомашнього виробництва, які супроводжуються документами відповідно до закону.

На тушах, непридатних для споживання людиною, наносяться насічки по усій поверхні, що вказує на непридатність продукту для споживання людиною. Харчовий продукт, який є непридатним для споживання людиною, але не становить безпосередньої загрози (низький ризик) для здоров’я людини, не допускається до реалізації та утилізується власником. Проте, якщо він становить безпосередню загрозу (високий ризик) для здоров’я людини, то підлягає негайному вилученню власником та утилізації або знищенню під контролем державного інспектора відповідно до законодавства.

Хочу наголосити, що забороняється функціонування агропродовольчого ринку за відсутності лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи.

З 1 січня цього року дозволено забій парнокопитних та інших копитних, а також забій свійської птиці та кролів понад 5 голів на день, лише на бойнях, що мають експлуатаційний дозвіл і зареєстровані ветеринарною службою. 

Петро КЛИМЧУК, начальник управління державної ветеринарної медицини в Сокальському районі.

 

Голос Сокальщини на GoogleNews