З життя господарника

ЩОБ ВЗИМКУ ПАХЛО ЛIТОМ…

Не заготуєш влітку – не їстимеш взимку.  Пам’ятають наші господині збирають урожай на городах, дачах, в садах і переробляють дари природи. Що вже встигли поставити в комори, відповідають:

 Наталія КРИШТАЛЬСЬКА:

– Звичайно, роблю.  З дачі вже привезла смородину, змолола її і засипала цукром. Це найкращі вітаміни на зиму. В морозильній камері вже лежать суниці, чорниці, малина. Зробила вишні у власному соку, на вареники.  Крім того, малину засипала цукром, буде чим застуду лікувати. Багато чого треба купити на ринку. Ціни, звичайно, кусаються, але здоров"я важливіше. Краще овочі і фрукти їсти, ніж пігулки.

Любов КАПУСТА:

– Коли була молодшою, виписувала насіння різних овочів,  саджанці дерев, садила, вирощувала. Тепер в мене росте, наприклад, айва. Варення з неї – просто смакота, а також цукати. І цвіт айви, і насіння мають лікувальні властивості. Колись, як сім"я була більша, робила цукати з абрикосів, гарбуза (до речі, дуже смачні), прикрашала ними торти. Смак, скажу вам, набагато кращий, ніж в магазинних. Щоліта обов"язково сушу листя смородини, вишні, нагідки, м"яту, мелісу і заварюю з них чаї. Вони дуже корисні не тільки людям старшим, а й всім. А який аромат – взимку пахне літом.

Любов МЕЛЬНИЧУК:

–  Як і кожна господиня, стараюсь заповнити комору та морозильну камеру припасами на зиму. Суниці, чорниці назбирала в лісі. Смородина, порічки малина, вишні, яблука – зі свого саду. Крім того, збираю і сушу лікарські трави: звіробій, ромашку, нагідки, листя чорниці і смородини, мелісу… Також роблю настоянку із зелених горіхів – найперший лік для шлунку. Ну, і горіхи, звісно, заготовляю, вони холестерин знижують, покращують імунітет. Взимку варю з них чаї,  вони дуже корисні і лікувальні. А подорожі в лісі додають бадьорості і здоров"я. Тож всім раджу: не лінуйтеся, частіше бувайте в лісі,  на природі.

Емілія НАКОНЕЧНА:

– Перетерла малину, порічки з цукром. Внук дуже любить желе з порічок, тож роблю його. А от капусту, мабуть, доведеться докупити. Ще обов’язково сушу чистотіл, яким свого часу вилікувалась моя мама. Тож п"ємо  чай з чистотілу. У нас город коло хати і все необхідне вирощую без хімії.

Євгенія ШЕВЧУК:

– Заморозила полуницю,  перетерла з цукром смородину, повидло з полуниці зварила. Ягоди зібрала на своїй ділянці. Замаринувала огірки з кетчупом, так мої домашні люблять. На городі росте м"ята, її, як і липовий цвіт, звіробій, ромашку, сушу. З них дуже смачні і корисні чаї.

Записала Валентина БЛУДОВА.

 

Голос Сокальщини на GoogleNews