Про великі підприємства

У «Дукаті» на Сокальщині хліб випікають з любов’ю

Народна мудрість говорить "Хліб – усьому голова". З давніх-давен жодне свято не обходилось без хліба і досі він залишається головним продуктом в кожній сім’ї. Аби жителі Прибузького краю щоденно мали свіжий, духмяний хліб, дбає ТзОВ "Дукат". Сьогодні  це сучасне, потужне підприємство, яке виробляє та реалізовує понад сорок видів хлібобулочних виробів. Підприємство "Дукат" – молоде, на ринку продукції працює одинадцятий рік, проте за цей короткий час стало досить успішним. Нині на ринку продукції має 15 конкурентів  з Тернополя, Горохова, Нововолинська, Львова, Володимир-Волинського, Радехова, однак багатьом сокальчанам до вподоби саме хліб ТзОВ "Дукат". Щоб здобувати нових покупців, працівники підприємства пропонують нові й нові хлібобулочні вироби за доступними цінами. Нині на підприємстві працює п’ять газових та електричних печей, які цілодобово випікають духмяний хліб.

ХЛІБ – З НАТУРАЛЬНОЇ СИРОВИНИ

Директор ТзОВ "Дукат" Надія Кшановська, яка працює тут з часу відкриття, пригадала події одинадцятирічної давнини. Тоді четверо сокальських ініціативних підприємців  Роман Швед, Віталій Замрій, Олег Фенчин та сл. пам. Ярослав Бариляк загорілися ідеєю створити в районі хлібопекарню. Вони аргументували свої ідеї тим, що хліб  це продукт, який вживають багато людей і він є необхідним для нормальної життєдіяльності кожного. На цей час на Сокальщині хліб випікало лише ПП "Козацький курінь", а усі державні хлібопекарні вже не працювали, а тому в сокальських крамницях був малий вибір хліба, та й не завжди високої якості і першої свіжості. Саме тому подумали, що на хлібобулочні вироби буде попит не тільки в нашому районі, а ще й у сусідніх. Вони вклали чималі кошти, прийняли на роботу пекарів і почався процес випікання хліба. Виходило непогано, з кожним роком підприємство розширювало свою мережу, запрошували на роботу кваліфікованих працівників, які розробляли нові рецепти хліба, булок. З того часу і до сьогодні на теренах нашого району є свій хліб і свій виробник.

 "Світові тенденції провадження бізнесу змушують українських хлібопекарів шукати шляхи зменшення витрат на виробництво. Хліб в нашій країні  дуже заполітизований продукт. Його виробництво регламентується безліччю постанов і розпоряджень усіх рівнів влади щодо регулювання ціни, рівня рентабельності. Щорічне зростання цін на основні складові хліба  борошно, дріжджі, енергоносії негативно позначається на роботі мініпекарень. Крім цього, нині великі модернізовані хлібозаводи застосовують гнучку збутову політику та завдяки масштабам виробництва і традиційним технологіям витісняють мініпекарні. Крім того, вони випускають хліб тривалого зберігання (напівфабрикати), який упакований і на 70% випечений, а підприємства лише допікають і продають, як свіжий, а ми доставляємо в магазини лише свіжовипечений хліб. Однак попри важкі умови функціонування нам вдається тримати марку і випускати хлібобулочні вироби високої якості",  говорить директор ТзОВ "Дукат" Надія Кшановська.

Непорушним принципом діяльності підприємства є випікання хліба лише з натуральної сировини: муки вищого і першого сортів, жита обдерного, сіяного. Таємниця смакової оригінальності хлібопродукції ТзОВ "Дукат" полягає у відродженні старовинних рецептів та збереженні вікових традицій випікання як найціннішого надбання, що забезпечує неперевершений смак та високу якість хліба.

АСОРТИМЕНТ ВИРОБІВ – ЗАПОРУКА УСПІХУ

За добу пекарі ТзОВ "Дукат" випікають від двох до трьох тонн хлібобулочних виробів. Пекарня працює в дві зміни, по 12 годин. Це зміни Ольги Маньовської, Людмили Мулько, Надії Федишин і Надії Хорташко. Нині на підприємстві працює понад п’ятдесят осіб, які отримують стабільну заробітну плату. В основному це люди з Сокаля, Жвирки, Забужжя, Савчина, Скоморох, Перетік. Більше хліба пекарі випікають в нічну зміну, бо свіжовипечений користується у покупців більшим попитом. Сировину підприємству постачають ПП "Тартаківмлин", ТзОВ "Спрінт" (с. Муроване), ТзОВ "ВДВ" (м. Кам’янкаБузька), ЗАТ "Ензим" (Львівський дріжджовий завод) В попередні роки в мініпекарню муку постачав "Сокальський елеватор", а зараз він не працює. Жито купують аж у Стрию, бо на Сокальщині його вирощують дуже мало. Нині "Дукат" виготовляє більш, ніж сорок видів хліба і булочок. Найбільшим попитом серед людей користуються "Хліб білий подовий", "Сокальський (різаний)", "Звичайний", "Житньопшеничний", "Запашний", "Селянський". Є і такі вироби, над рецептами яких колектив ТзОВ "Дукат" працював чимало часу і коли хліб знаходив свого покупця, радості пекарів, технологів не було меж. А ще до вподоби сокальчанам хліб з висівками, родзинками, маком, кмином, сезамом, насінням соняшника. І дорослим, і дітям до смаку здобні булочки, які випікають пекарі мініпекарні. Пухкі, смачні булочки з арахісом, кокосовою стружкою, повидлом, кунжутом, маком, родзинками, згущеним молоком завжди мають свого споживача. Молодятам замовляють весільний хліб, його працівники мініпекарні роблять косою і прикрашають квітами з прісного тіста, короваї зі здобного тіста. Чимало сокальчан замовляють на підприємстві хліб на похорони, поминки. Одним словом, асортимент виробів на підприємстві дуже великий, тут їх випікають на будьякий смак і будьякий гаманець.

ТУТ ЦІНУЮТЬ КОЖНОГО КЛІЄНТА

Працівники ТзОВ "Дукат" люблять свою роботу, в неї вкладають свою душу. До кожного клієнта тут знайдуть індивідуальний підхід. Приємно, що є на Сокальщині приватні підприємці, установи, які підтримують свого виробника. Менеджер підприємства Микола Шишка розповів: "Наше підприємство забезпечує Великомостівський психоневрологічний інтернат, лікувальнооздоровчу базу "Ровесник", ДП "Львіввугілля", мережу магазинів "КиївЗахід", "Гравіс", дитячі дошкільні установи Сокаля житньопшеничними сортами хліба. Прикро, що не співпрацюємо з супермаркетами "Рукавичка" та "Барвінок", бо вони, на жаль, не зацікавлені в правильному розрахунку замовлень хліба, тобто замовляють багато, а продають мало. Хліб  це такий продукт, який має бути свіжим, він на прилавку довго не полежить, тому вони більшу частину повертали. Ми навіть не встигали цей хліб переробляти, а це величезні затрати. Проте є керівники магазинів, які замовляють і продають багато хліба і булочок, це приватні підприємці: Марія Кулявець (магазин "Оберіг"), Віктор Скляров ("Дельта"), Людмила Томчишин ("Родос"), Андрій Марчук, Сергій Вапінський, Андрій Стемковський, Микола Пивнюк, Ігор Тот, М. Космина, М. Федин, Іванна Насанюк, Андрій Охрим, Володимир Возний, Зеновій Антонюк, Микола Романюк, Любов Авдєєва, Михайло Пограничний, Анна Шевчук та чимало інших. Також добре з нами співпрацюють Сокальське і Тартаківське споживчі товариства (голови Ігор Кокурудза та Василь Жуков)".

Завдяки наявності власного парку автомобілів, хліб від виробника до споживача потрапляє максимально свіжим. Хліб ТзОВ "Дукат" користується великим попитом не лише у нашому районі, але й за його межами. Багато виробів з хлібопекарні замовляють на Волині, Радехівщині, хоча доставка туди  це великі затрати для підприємства.

На жаль, не всі люди хочуть підтримати місцевого виробника. Нам дуже важко втриматись, бо ціни на хліб, незважаючи на великі затрати виробництва, піднести не можемо, бо розуміємо, що зараз важкі часи і не кожен може собі дозволити купувати дорогий хліб. А хочеться, щоб і пенсіонери, і малозабезпечені громадяни куштували нашу продукцію, без якої неможливо обійтися. Якщо більше мешканців Сокаля купуватимуть наш хліб, то ми будемо розвиватись, розширюватись, відповідно зможемо відкрити нові робочі місця, закупити сучасне обладнання, поставити нові лінії для виробництва хліба. А ще залишатимуться гроші в бюджеті нашого району. Та й тоді ми б змогли підвищити заробітну плату нашим працівникам, адже вони працюють в нічні зміни, а водії щоденно приходять на роботу о четвертій годині ранку, погодьтесь, це надзвичайно важкі умови праці. Думаю, потрібна тісніша співпраця з владою, щоб вони нас теж підтримали, бо ми йдемо назустріч людям,  зазначила Надія Кшановська.

ЕКСКУРСІЯ ХЛІБОПЕКАРНЕЮ

Пізніше директор ТзОВ "Дукат" з радістю провела екскурсію по підприємству. Переступивши поріг виробничого цеху, я відчула, як смачно пахнуть хліб і пшеничні короваї з золотистою скоринкою. Приміщення, діжі, кошики з лози, хлібопечі чисті. Тут є і виробнича лабораторія, яка кожних п’ять років проходить акредитацію. Її керівник Ярослава Шумик контролює якість вхідної сировини, перевіряє хліб на органолептичні та фізикохімічні показники.

В цей день працювала зміна Людмили Мулько. Одні жінки важили тісто, інші  формували його у форми. Вони розповіли, що випікання хліба  дуже складний процес, бо потрібно добре розрахувати порції води, борошна, температуру випікання, щоб хліб вийшов духмяним, не кришився і не пригорів. Кожна господиня, яка готує хліб, розуміє, що до випікання хліба треба підходити з любов’ю і добрим настроєм.

Надія Кшановська розповіла, що, на відміну від деяких інших пекарень, які працюють прискореним методом, їхні працівники дотримуються давніх традицій і випікають хліб на квасах із житнього сіяного борошна та заквасках із житнього обдирного борошна, без жодних хімічних добавок. Тому хліб ТзОВ "Дукат" може зберігатися кілька днів, не пліснявіє і не черствіє, довший час зберігає першу свіжість.
Він вистоюється у формах А тоді потрапляє в піч. "Наш хліб  це виключно натуральний продукт, скарбничка вітамінів, мінералів, білків, які є необхідні для збереження здоров’я кожної людини, хлібобулочні вироби підприємства славляться поживною цінністю",  сказала директор ТзОВ "Дукат.

Біля печей трудилися пекарі, які випікали хліб і булочки. У одному із приміщень молоді жінки в халатах із білими хустинками на головах працювали над оформленням дво та триярусних весільних короваїв. Зрозуміла: тут працюють майстри своєї справи, бо кондитери під керівництвом майстра Марії Прокопчук так вправно оздоблювали весільні короваї, прикрашали їх білосніжними лебедями, червонобокими маками, ніжними пелюстками троянд, що це викликало захоплення. Такі короваї та весільні хліби обов’язково стануть окрасою весільної церемонії. Відпускна ціна на них теж доступна  40 гривень за кілограм.

Готову продукцію приймають комірники Валентина Горбяк, Наталія Прокопчук.

БУДЕ ХЛІБ, ТО БУДЕ Й ПІСНЯ

ТзОВ "Дукат" майже завжди відгукується на прохання організаторів і є меценатом багатьох конкурсів і свят, які проводять в районі.

Підприємство часто надає спонсорську допомогу при організації урочистостей, випікає здобні короваї. Напередодні Великодня працівники хлібопекарні печуть пухкі паски для одиноких, малозабезпечених громадян, щоб і ті змогли скуштувати паску і відчути Великодню радість.

Для того, щоб сокальчани щодня могли куштувати смачний хліб, дбають працівники хлібопекарні "Дукат". Думаю, покупцям варто згадати стару добру приказку: "Свій до свого по своє", купувати хліб сокальських пекарів і підтримувати свого виробника.

Ольга РОМАНЮК.

Фото автора.

Голос Сокальщини на GoogleNews