Святкові події

На святі краси в Сокалі – “Сокальська чарівниця 2010”

Усі, хто 11 грудня прийшов до Народного дому на свято краси, грації і таланту "Сокальська чарівниця-2010", був нагороджений чарівністю усмішок і теплотою найвродливіших дівчат Сокальщини. Традиційний конкурс, у якому цього разу взяло участь 10 красунь, подарував глядачам незабутнє феєричне шоу. Його організаторами уже втретє стали відділ у справах молоді та спорту РДА (головний спеціаліст Ольга Скребуха), відділ культури та туризму РДА (начальник Лариса Фарин), відділ освіти РДА (начальник Роман Монастирський).

Нелегку місію обирати найкращу на себе взяли представники журі у складі першого заступника голови РДА Володимира Катерини, начальника відділу культури та туризму Лариси Фарин, директора Сокальського БДЮТ Марії Поліщук, директора районного Народного дому Ольги Мамуладзе. Їм випало нелегке завдання  з десяти учасниць визначити найкращу. Чарівні дівчата вражали не лише красивою та граційною ходою, а й інтелектом, розумом та духовними якостями.

На тендітні плечі красунь випало важке завдання, яке складалось з шести конкурсів. Це  "А я просто українка, україночка", виконання пісні "Палала", "Що б я хотіла отримати від святого Миколая", виконання елементу з народного танцю, дефіле та "Сюрприз".

Ведучі шоупрограми Романа Шевченко  вчитель школи №5 та Вікторія Войтович  учениця Жвирківської школи розповіли глядачам про кожну учасницю, де вони навчаються, ким мріють стати, яке мають життєве кредо та хобі. Вони представляли красунь, які вийшли на сцену в українських строях, згідно з жеребкуванням. Це Оксана Матерна (Тартаківська школа), Глафіра Марфюк (№3), Лілія Васько (№4), Валентина Крицька (Сокальська гімназія), Іванна Кушнір (№5), Анна Михайлюк (№3), Вероніка Гоба (№2), Марія Бохняк (Жвирківська), Іванна Палюшинська (Забузька), Марта Войтюк (Сокальський професійний ліцей).

Після представлення відбувся перший конкурс  "А я просто українка, україночка", де кожна дівчина довільно обрала спосіб розкриття теми.

На сцені з"явилися дівчата в образах гордої галичанки, "дівчинивесни", лісової Мавки… Завдяки майстерності учасниць глядачі побували на українських вечорницях, зустрілися з героями І. НечуяЛевицького "Кайдашева •сім"я". Це було гарне та захоплююче дійство. Дівчата довели, що вони  українки, і цим пишаються. У їхніх виступах перепліталися сучасність і давні українські звичаї та традиції.

Поки учасниці конкурсу за кулісами готувалися до наступних випробувань, на сцені продовжувалося дійство  своїм співом глядачів забавляли солісти районного Народного дому Уляна Кузьмин, Любов Саврук, Ольга Шевчук, танцювали сучасні хореографічні композиції учні Сокальської школи №5, вихованці Романи Шевченко, та радував усіх українськими народними піснями вокальний ансамбль Народного дому с. Стенятина.

А в цей час за лаштунками дівчата дуже хвилювалися, намагалися підтримати одна одну. Іванка Кушнір зізналася, що спочатку навіть не хотіла брати участі у "Сокальській чарівниці", але коли прийшла сюди, передумала.

Нині я вдячна усім, хто організував цей конкурс, який дав мені багато, зокрема підвищив мою самооцінку,  сказала Іванна.  Ніколи не подумала б, що зможу відкрити у собі талант до танців. Але це мені вдалося. А співала ще з дитинства. Однак нині довелося перебороти страх і хвилювання, співати перед такою великою аудиторією. За ці три тижні підготовки до конкурсу ми відкрили в собі щось нове, якийсь талант.

Тепер знаємо, що кожній з нас вдається найкраще, знаємо у чому родзинка кожної.

Уже вдруге тут Марта Войтюк. За її словами, ця шоу-програма – гарна нагода проявити себе. Вона здружила усіх учасниць та допомогла відкрити у собі нові таланти.

Прийшли підтримати дівчат мами, сестри, подруги та бабусі. Вони допомагали їм швидко переодягатися та піднімали настрій, фотографували на згадку. А самі з хвилюванням, затамувавши подих, дивилися як ті виступають. Серед них побачила давню знайому  Оксану Матерну, яка тут теж вболівала за доню. Пані Оксана сказала, що дуже любить свою Мартусю, бо вона у неї одна. Але кожна учасниця  чарівна, всі вони  україночки, гарні, талановиті, обдаровані діти, чимало з них закінчили школу мистецтв. Гарно танцюють, співають, декламують. Кожна з них гідна бути сокальською чарівницею.

Мама Анни Михайлюк  Мирослава Володимирівна задоволена, що її доня бере участь у конкурсі, який, на її думку, є важливим для Сокаля. Це – конкурс краси, інтелекту та розуму. Пані Мирослава допомагала доньці на сцені  акомпанувала на піаніно.

Невдовзі дівчат запросили на сцену, де вони змагалися у виконанні пісни "Палала", до цього конкурсу їх підготувала провідний методист районного Народного дому Ольга Шевчук. Кожна з них задушевно виконувала свою строфу. Їх голоси у цьому співочому віночку поособливому виокремлювалися і в той же час творили гармонійну мелодію пісні. Далі глядачі почули, щоб хотіли отримати учасниці від святого Миколая. І якими вони були шляхетними та милосердними, щедрими та чуйними до усіх хлопчиків та дівчаток, які чекають на подарунки від святого Миколая. Під час четвертого конкурсу панянки продемонстрували майстерне виконання одного елемента з народного танцю, танцювальні "па" з ними розучували керівник народного хореографічного ансамблю "Бужани" Роман Батюк та методист районного Народного дому Наталія Свистун.

Три тижні виснажливих репетицій для учасниць пройшли недарма, захід став справжнім святом молодості, вроди, грації, індивідуальності кожної конкурсантки. Дав можливість як глядачам, так і членам журі, помилуватись зовнішніми даними дівчат, побачити їх розум, почути їх життєві кредо. І все це відбувалося під невидимою диригентською паличкою режисера дійства  викладача Сокальського ліцею Олени Назарової, яка старалася, щоб захід вийшов українським за духом і виглядом. І це їй вдалося. Згодом дівчатам випала нагода продемонструвати не лише свою зовнішню вроду, але й розум, відповідаючи на запитання журі. Учасниці конкурсу, до прикладу, відповідали на такі запитання: Чи до душі Вам сучасність? Чи комфортно Ви почуваєтесь у ній? Що Ви хочете отримати від цього життя? Що означає краса у Вашому розумінні? Уявіть, що Ви добра фея і Ви виконуєте будьяке бажання, Яким буде Ваше бажання? Про що б Ви запитали у знаменитості сьогодення? Як би Ви розпорядилися грошима, якщо виграли б у лотерею?..

А який конкурс краси та грації буває без дефіле у вечірніх сукнях? Стати справжніми королевами, які дефілюють на сцені, красуням допомогла Романа Шевченко. Вже перша поява дівчат на сцені у дефіле була парадом чудових красунь, які, виявивши неабиякі творчі та артистичні здібності, яскраво і своєрідно відрекомендували себе. Справжнім же апофеозом вечора став конкурс "Сюрприз", у якому кожна з дівчат сповна змогла розкрити свої творчі можливості. Конкурсантки мали максимальну підтримку, своєрідне лобі глядачів, які вихід улюблениць супроводжували скандуванням імен, гучними оплесками, активною підтримкою. Професійне журі довго радилося, адже обрати найкращу виявилося не такою легкою справою. Бо як можна було не оцінити український стрій, вроду та ефектні виходи Марти Матерної та Марти Войтюк чи акторську майстерність Анни Михайлюк, романтичність Глафіри Марфюк чи елегантність і ніжність "дівчинивесни"  Валентини Крицької? Як можна було не відзначити дзвінкий голос та чарівність Іванки Палюшинської, чи не зважити на шляхетність, відчуття ритму та грацію Іванки Кушнір та Марії Бохняк, які запалили нас танцем, чи вихід у вечірній сукні під всезагальне захоплення Вероніки Гоби та Лілії Васько? Та все ж основною інтригою вечора залишалося, хто переможе у конкурсі. Адже потрібно було обрати саме одну "Сокальську чарівницю"  нею стала Марта Матерна з Тартакова. Бо було за що  грація, впевненість, модельні параметри, кмітливість при відповідях, ефектні виходи. Пізніше дівчина зізналася, що не очікувала на перемогу, бо навіть участь у цьому конкурсі для неї є важливою. Вона подякувала організаторам за таке цікаве шоу, яке дає можливість відкрити у собі таланти.

Проте жодна з дівчат не залишилася ображеною  на них очікував “зорепад” подарунків і перемога в інших номінаціях, яких було багато. Тож кожна з них стала номінанткою, зокрема номінацію "Винахідливість" отримала Глафіра Марфюк, "Розумниця"  Марта Войтюк, "Оригінальність"  Лілія Васько, "Ніжність"  Іванна Кушнір, "Золотий голос"  Іванна Палюшинська, "Грація"  Вероніка Гоба, "Чарівність"  Валентина Крицька, "Талант"  Анна Михайлюк. Їх вітали члени журі, голова оргкомітету  головний спеціаліст відділу у справах молоді та спорту РДА Ольга Скребуха, яка ще й вручила кожній з учасниць подарунки, рідні та близькі, друзі.

Але це свято не було б таким гарним, якби не допомогли меценати. Це депутат обласної ради Роман Швед, Сокальський міський голова Богдан Зарічний, приватні підприємці Михайло Пограничний, Марія Шамборовська, Марія Майструк, Петро Пилипчук, Валерій Лановий, Віктор Зіньків, Катерина Ройко, Жвирківський селищний голова Іван Кошлай, аптека "СЯНЯфарм", депутат міської ради Богдана Гук, піцерія "Фігаро" (Людмила Фігурко).

 Конкурс у нашому місті проводиться вже втретє,  каже голова оргкомітету Ольга Скребуха.  Це для дівчат – крок у світ краси та нових перемог, можливість відкрити найбільш повно свій творчий потенціал, продемонструвати гармонію внутрішньої та зовнішньої краси. На мою думку, такі конкурси чарівності для їх учасниць показують інший бік нашої буденності, стимулюють дівчат до подальшого саморозвитку, пошуку нових іде. Як для мене, кожна з них заслуговує на звання "Сокальська чарівниця".

Шоупрограма довела, що наші дівчата  справжні панянки, які не тільки вродливі та талановиті, але й шляхетні та розумні.

Любов ПУЗИЧ

 

Фото автора.

Голос Сокальщини на GoogleNews