Мало хто не мріє скинути кілька зайвих кілограмів перед початком літнього сезону. Ми зібрали 10 найпопулярніших дієт і готові розкрити плюси і мінуси.
Дієта Дюкана
Головний принцип такого харчування – відмова від будь-яких жирів, навіть від рослинного масла, і жорстке обмеження вуглеводів. Найсуворіший – початковий період дієти, який триває 3-7 днів. На цьому етапі дозволено їсти тільки білкові продукти і невелика кількість овочів. На другому етапі обмеження стають менш суворими, але принцип залишається той же: переважання білків, мінімум жирів і вуглеводів.
плюси:
Дієта Дюка дійсно допомагає скинути зайву вагу. Приблизно 7 осіб з 10 відзначають зниження ваги. І практично у кожного є друг або знайомий, якому вдалося схуднути «по Дюканому».
мінуси:
Як показують наукові дослідження, тваринні білки мають високий ступінь канцерогенності, і їх підвищений вміст в раціоні може привести до розвитку онкологічних захворювань. Тривале застосування тваринного білка призводить до зниження зору в зрілому віці і збільшення ймовірності розвитку хвороби Альцгеймера. Тому важливо не перестаратися і не перетворювати білкову дієту в довічну харчову звичку.
Дієта Аткінса
Роберт Аткінс – улюблений дієтолог зірок – розробив дієту, яка передбачає повну відмову від вуглеводів і вже багато років залишається однією з найпопулярніших в світі.
плюси:
Дієта Аткінса дійсно допомагає схуднути досить швидко і при цьому не голодувати, адже можна безперешкодно вживати білки і жири. Якщо ви їсте багато м’яса, насичуєтеся досить швидко і заряду енергії вистачає надовго. Велика кількість білків в раціоні допомагає зберегти м’язову масу. Однак перша і друга фази дієти можуть бути допустимі не більше ніж на 10 днів. Далі раціон необхідно розширювати за рахунок вуглеводів.
мінуси:
Тривале використання дієти може довести до важкої патології шлунково-кишкового тракту з порушеннями перистальтики. Дієта протипоказана тим, хто інтенсивно навчається або займається розумовою працею: таким людям вуглеводи просто необхідні, і зовсім не в мінімальній кількості. При жорсткому обмеженні вуглеводів погіршуються пам’ять і працездатність. Все це відбувається тому, що перебір жирів і білків при нестачі вуглеводів для людського організму неприродний.
Харчування за аюрведою
Аюрведа – не просто дієта, а повноцінне світоглядне вчення, яке націлене не на зниження ваги, а на продовження молодості і вдосконалення краси, причому як зовнішньої, так і внутрішньої. Суть аюрведного харчування в тому, щоб зберегти і підтримати природний баланс між трьома дошами (тілесними конституціями).
плюси:
При підборі меню основний акцент робиться на індивідуальні особливості організму. Причому важливі не тільки фізіологічні аспекти, а й характер, спосіб життя, інтереси, рід занять. Відсутність побічних ефектів. Якщо ретельно дотримуватися рекомендацій, можна дійсно здійснити поставлені цілі – схуднути і зміцнити здоров’я. Аюрведа прищеплює правильні харчові звички, адже в її основі – усвідомлене харчування, неспішне насолоду смаком їжі.
мінуси:
Аюрведичне харчування не завжди підходить людям з алергічними реакціями (за рахунок великої кількості спецій), обмеження тваринного білка і своєрідного графіка харчування. Чи не підійде тим, хто хоче схуднути швидко і без особливих зусиль, адже аюрведа передбачає безупинну роботу над собою протягом усього життя.
Дієта по групі крові
Прихильники впевнені, що підбір харчування по групі крові може поліпшити травлення, що призведе до значної втрати ваги.
плюси:
При строгому дотриманні такої дієти можуть зменшитися прояви харчової алергії. Правда, після завершення дієти алергія зазвичай виникає знову. Також дієтологи стверджують, що дотримання дієти благотворно впливає на розвиток плода при вагітності. Проте всі фахівці перед застосуванням дієти настійно рекомендують отримати консультацію лікаря.
мінуси:
Категорично не підходить людям з порушенням обміну речовин. Адресована виключно здоровим людям, охочим скинути 3-5 кг, на більшу ефекту вже не вистачає.
Роздільне харчування
В основі цієї системи – ідея сумісності та несумісності різних харчових продуктів. За правилами роздільного харчування, не рекомендується змішувати більше 2-3 продуктів під час одного прийому їжі.
плюси:
При роздільному харчуванні їжа дійсно перетравлюється досить швидко. Завдяки цьому процеси гниття або бродіння в кишечнику зводяться до мінімуму. Це значно зменшує інтоксикацію організму в цілому. При переході на роздільне харчування багато хто відзначає, що поліпшується самопочуття, знижується вага – особливо це помітно в тих випадках, коли у людини є хронічні захворювання серцево-судинної системи або шлунково-кишкового тракту. При переході на систему роздільного харчування впевнено і надійно знижується вага. Якщо ви строго дотримуєтеся всі принципи дети, то результат можна утримувати протягом багатьох років. Поліпшується колір обличчя і стан шкіри в цілому. Активізується перистальтика кишечника – це особливо важливо для тих, хто помічав порушення моторики шлунково-кишкового тракту.
мінуси:
Противники системи впевнені, що роздільне харчування – штучне порушення нормального травлення. Адже за всю багатовікову історію люди навчилися використовувати змішану їжу, і наша травна система ідеально налагоджена самою природою.
Макробіотика
Основа макробіотичної дієти – це цілісні зернові, овочі, бобові, водорості, супи, соління, десерти, приправи і натуральні чаї. Жорстких заборон немає.
плюси:
Дієта не передбачає наявність жирних, смажених, гострих і інших важких продуктів, тому скинути зайву вагу цілком реально. Також макробіотика оздоровлює і піднімає загальний імунітет відповідь за рахунок наявності в раціоні великої кількості клітковини. Це забезпечує хорошу роботу шлунково-кишкового тракту. Основа макробітичної дієти – це дійсно здорова їжа, яка не містить хімічних добавок, підсилювачів, консервантів. Це знижує ризик алергії і розвитку онкологічних захворювань.
мінуси:
Купівля органічних продуктів вимагає досить високих витрат. Крім того, макробіотична дієта категорично не підходить дітям і підліткам, оскільки передбачає суворе вегетаріанство. А зростаючому організму для повноцінного розвитку необхідна велика кількість тваринного білка. Макробіотика не передбачає достатньої кількості рідини між прийомами їжі. Вважається, що всю необхідну воду потрібно отримати з продуктів. Макробіотичне харчування дозволяє вживати сіль без обмежень. А це значить, що таке харчування категорично не підходить діабетикам, людям із захворюваннями серцево-судинної системи і з загостреннями шлунково-кишкових захворювань (виразка, гастрит, виразковий коліт). Справа в тому, що груба їжа буде додатковим подразником для пошкодженої слизової.
Монодієта
Суть монодієти у вживанні тільки одного продукту. Найпопулярніші – рисова, яблучна, кефірна, сирна, картопляна, кавунова дієти.
плюси:
Будь-яка монодієта дуже проста в застосуванні – не потрібно для себе нічого готувати окремо. Досить купити кефір або яблука. Результат помітний дуже швидко: вже на наступний день ваги покажуть зменшення маси тіла. Дуже важливо: щоб не завдати шкоди здоров’ю, дотримуватися монодієти можна не більше 3 днів поспіль. Але оптимальний термін для такого харчування – всього 1 день.
мінуси:
Найголовніший недолік монодієт – це небезпека тривалого застосування. Якщо слідувати монодієти більше трьох днів поспіль, то організм буде відчувати серйозну нестачу вітамінів і мікроелементів. Це може привести до функціонального збою шлунково-кишкового тракту. А в деяких випадках навіть розвивається непереносимість продуктів, вживання яких раніше не викликало ніяких проблем. Після припинення дієти вага в більшості випадків повертається, а в багатьох випадках навіть збільшується.
Підрахунок калорій
Один з найбільш розумних способів скинути зайву вагу. Потрібно встановити певну щоденну норму калорій, яка необхідна вашому організму. Цей показник може відрізнятися в залежності від індивідуальних особливостей і способу життя.
плюси:
Підрахунок калорій привчає до розумних обмеженням і дає можливість бути більш розбірливим у виборі продуктів. А саме корисні харчові звички – основа стрункості. По-друге, підрахунок калорій дозволяє людині в пошуку інформації про енергетичне зміст продукту читати етикетки, звертати увагу на склад, уникаючи глутамат натрію і множинних Е-компонентів. По-третє, підрахунок калорій – це дійсно один з найбільш дієвих способів схуднути.
мінуси:
Харчування за підрахунком калорій не враховує ні режиму прийому їжі, ні обсягу їжі на прийом, ні склад, збалансований за білками, жирами, вітамінами, мікроелементами і т. Д. Умовно, продукти можуть бути низькокалорійними і мати високий глікемічний індекс, а тому не підходити : низькокалорійні, але «порожні» по білкам і вітамінам; низькокалорійні, але гострі або занадто солоні, що підвищують апетит і знижують функцію нирок і порушують різні види обміну речовин.