Цікаво знати

Актуально: як вберегти печінку під час свят

Орган, який в період свят працює понаднормово – ваша печінка. Не перевантажуйте її аж надто, бо цей орган виконує понад 500 функцій. Без печінки організм припинив би працювати.

Це фабрика всередині нашого тіла, яка трудиться 24 години на добу. Але чи думаємо ми про те, як своїм способом життя можемо їй нашкодити?

Одна з головних функцій цього органу – фільтрування або детоксикація крові. Кров наповнює її речовинами, які вона сортує, переробляє та накопичує. З кров’ю у печінку надходять не лише корисні речовини, але й токсини та інші побічні продукти, які організм не може використати.

Виявивши непотрібну речовину, печінка або перетворює її в продукт, який не зашкодить, або виводить з організму через нирки та кишківник.

Вона працює, як маленька фабрика, яка підтримує успішну роботу нашого організму. Та нерідко сама зазнає проблем і потребує допомоги.

Є три головні загрози, від яких печінку треба захищати:

– алкоголь;
– неалкогольна жирова хвороба печінки;
– вірусний гепатит.

Найпоширеніше захворювання печінки сучасності – жирова хвороба. Вона виникає, коли в печінкових клітинах порушується обмін речовин і це призводить до дистрофічних змін органу. Зазвичай хвороба має безсимптомний характер, але вона дуже небезпечна. Вона може переходити у фазу запалення, що надалі може призвести до цирозу печінки або ж гепатоцелюлярної карциноми. Крім того, вона може сприяти виникненню цукрового діабету та серцево-судинних захворювань, як інсульти та інфаркти.

Жодні “гепатопротектори” чи “прокапування” не дуже допомагають одужати. На сьогодні найефективнішим засобом у лікувані відмова від алкоголю (якщо він є причиною хвороби) та регулярні фізичні навантаження.

Ось що ще радять лікарі:

Актуально: як вберегти печінку під час свят.

Актуально: як вберегти печінку під час свят.

Є чітка доза алкоголю, за яку переходити не варто. І байдуже, як ви етиловий спирт отримуєте: у пиві, вині чи горілці.

1 алкогольна одиниця = 10 г спирту, 250 мл пива, 100 мл сухого вина (у кріпленому вині спирту більше, тому його пити треба ще менше), 30 мл міцних напоїв.

Також припиніть безконтрольно призначати собі ліки. Найнебезпечнішими ліками для печінки є антибіотики.

На другому місці – дієтичні добавки. Так-так, помилково вважати, що їх можна приймати безконтрольно і досхочу, бо “вітамінів багато не буває”. Вживання будь-якого засобу має бути медично виправдано, і це вирішувати вашому лікарю.

Печінку вражає й парацетамол. Тому регулярне самолікування, аби збивати температуру, небезпечне та може призвести до ураження печінки.

Піклуйтеся про свою печінку та заплануйте візит до свого лікаря. Кожному слід періодично проходити скринінг – здійснювати ультразвукове дослідження черевної порожнини та дізнаватися рівень печінкових проб.

За матеріалами Уляни Супрун

Голос Сокальщини на GoogleNews