Site icon Голос Сокальщини – новини Сокаля, Шептицького

До уваги мешканців області: правила збору і споживання грибів

Із 2 тисяч видів грибів в Україні, їстівними вважаються щонайбільше 500. Отруєння грибами є найважчим харчовим отруєнням і стається воно через вживання в їжу отруйних (близько 4% всіх отруєнь) або їстівних грибів – при порушенні техніки їх обробки, приготування чи зберігання.

Від початку цього року в Україні зареєстрували 13 випадків отруєння дикорослими грибами. Серед тих, хто захворів, – четверо дітей.

Однією з основних причин смертельних випадків є пізнє звертання по медичну допомогу.

Щоб уникнути отруєння:

– Не кладіть до кошика гриб, якщо ви не впевнені у тому, що він їстівний.

– Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені зовнішні ознаки.

– Не збирайте грибів поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.

– Не збирайте грибів під час посухи. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.

– Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Купуйте гриби у місцях, де вони проходять відповідний контроль.

– Не вживайте сирих грибів.

– Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.

– Відібрані гриби спочатку ретельно промийте та відваріть. Радимо кип’ятити гриби двічі (залити чистою водою після першого кипіння). Після другого кипіння, проваріть гриби іще 15-20 хвилин.

– Готові страви з грибів зберігайте у холоді в емальованому посуді, не більше ніж добу.

– Не годуйте грибами дітей. Не можна вживати гриби вагітним та жінкам, які годують груддю.

«Симптоми грибного отруєння можуть з’явися у різний час – від 30 хвилин до кількох діб – залежно від виду грибів, які споживали. Серед симптомів – запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ та нігтів, похолодання рук та ніг, галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності», – зазначила експерт департаменту охорони здоров’я з епідеміології Наталія Тімко.

Перша допомога у разі отруєння грибами:

– якщо після споживання грибів у вас чи ваших близьких спостерігаються симптоми отруєння – негайно викликайте “швидку допомогу”;

– промийте шлунок простою водою;

– дотримуйтесь ліжкового режиму;

– пийте багато рідини (вода, підсолена вода або прохолодний чай) — щоб відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;

– прийміть сорбенти.

Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів в організм.

Не викидайте залишки грибів – їхній аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

Не займайтеся самолікуванням – зверніться до лікаря!

Exit mobile version