Головна / Цікаво знати / Як безпечно їсти курку? Короткий гід по сальмонеллозу

Як безпечно їсти курку? Короткий гід по сальмонеллозу

Ми вже знаємо, що сальмонелою можна заразитися, якщо їсти сирі яйця. Але як щодо інших джерел?

Сальмонела — це досить підступна бактерія, яка може потрапити в наш організм різними способами і віклікаті сальмонельоз. Небезпечніше всіх він для дітей, літніх людей та тих, чий імунітет послаблень. Ми вивчимо цю хворобу уважніше і розповімо, як її уникнути.

Які симптоми у сальмонельозу?

Сальмонельоз настільки неприємний, що його неможливо пропустити, складно забути, і хворіти їм не хочеться ніколи. Деякі «щасливчики» стають безсимптомними носіями, але у більшості виникають такі симптоми:

  • висока температура
  • слабкість
  • головний біль
  • нудота
  • блювота
  • сильні болі в животі
  • діарея

Інкубаційний період може тривати від 6 годин до трьох днів, але у більшості хворих симптоми виникають приблизно протягом доби.

А це лікується?

Сальмонельоз добре піддається лікуванню, лікар може навіть антибіотики не призначати.

Але не можна ні в якому разі намагатися героїчно повзти на роботу або переносити захворювання на ногах, навіть якщо воно проходить у легкій формі.

  1. Сальмонельоз заразний для навколишніх.
  2. Хвороба може принести серйозні ускладнення.
  3. Після зникнення симптомів людина може залишатися носієм або хронічним хворим.

Якщо ви підозрюєте, що заразилися

  • залишайтеся вдома
  • обмежте контакт з домашніми
  • попросіть близьких дезінфікувати ванні кімнати після шкірного вашого відвідування
  • пийте побільше води

Нехай у води будуть електроліти і глюкоза — просто додайте туди трохи солі і цукру. Так ви заповните водно-сольовий баланс і отримаєте додаткову енергію.

Можна обійтися без інфекційної лікарні?

Ви можете залишатися вдома, але госпіталізація потрібно, якщо перебіг хвороби стані серйозним. В інфекційне пора в наступних випадках:

  1. Якщо ви ніяк не можете утримати воду
  2. Якщо діарея стає особливо болісною, слизовою або кривавою

Як і у випадку багатьох інших захворювань, зволікання може сильно погіршити ситуацію.

У лікарні вам постачати крапельницю, щоб заповнити втрату рідини — зневоднення буває небезпечніше самої хвороби. Воно може навіть призвести до серцевого нападу, так як кров стає занадто густий.

Як передається сальмонельоз?

Бактерії роду Salmonella живуть у кишковому тракті людей і тварин, та поширюються через екскременти. Тварини на сальмонельоз зазвичай не хворіють, хоча і переносять його, а людина може бути і переносником, і хворим.

Сальмонели оселяються в кишечнику і виробляють токсин, що призводить до зневоднення, порушення тонусу судин і навіть поразки нервової системи.

Нетифоїна сальмонела призводить до типової інфекцій начебто гастроентериту, різні види тифоїдних можуть викликати, відповідно, черевний тиф. Зараз він досить рідко зустрічається за межами країн третього світу.

Є два основних шляхи розповсюдження сальмонели: через заражені їжу і через контакт з тваринами-переносниками.

Зараження їжі

Сальмонели присутні в екскрементах багатьох тварин, зокрема корів, птахів і риб. Якщо норми обробки їжі будуть порушені, бактерії можуть вразити м’ясо, молоко або яйця. Причому, вони можуть жити як всередині шкаралупи, так і зовні, тому одного тільки миття яєць недостатньо.

Кращі друзі сальмонели — це бруд, неналежна гігієна та погані умови життя тварин.

Навіть умовно-хвора тварина може ніколи нікого не заразити, якщо молоко, яйця та м’ясо будуть оброблені за всіма правилами, а курочка не дозволять жити по коліно в посліді.

Сальмонели можуть зберігатися в їжі досить довго і гинуть при термічній обробці (але не при заморожуванні!).

Допустимі температурні режими:

  • 1,5 години за температури до 55 градусів
  • 12 хвилин за температури до 60 градусів
  • 10 хвилин за температури 75 градусів

І будь ласка, не мийте м’ясо і курку в раковині (і взагалі ніде не мийте). Ви просто расплескаете сальмонелу по всій кухні.

Якщо на мясі є осколки кісток, зішкребіть їх ножем і дайте високій температури впоратися з іншим.

Не забудьте помити руки після контакту з сирими продуктами!

Контакт з тваринами…

Сальмонелу переносять як дикі тварини, так і одомашнені. Якщо у вас будиночок у селі або дача, будьте обережніше з сільським молоком і смачними яйцями від сусідських курей. Це ж відноситься до «екологічно чистимо фермерським продуктам».

Тварини можуть виглядати здоровими і доглянутими, але це не завадить їм бути носіями сальмонели.

Правила безпеки:

  • яйця треба збирати щодня
  • відразу мити їх і класти в холодильник
  • мити руки після контакту з яйцями
  • мити руки після відвідування курника або годування курей
  • мити руки після дотику до оперенню курки
  • негайно ізолювати сумних або помітно хворих курей (це треба робити в будь-якому випадку, враховуючи курячу тенденцію заклювати хворих товаришок).

…включаючи екзотичних

Ви будете здивовані, але, виявляється, сальмонелу переносять і екзотичні тварини. Не тільки папуги, але і ігуани, ящірки, черепахи і змії. Загалом, всі далекі-далекі родичі динозаврів (а, отже, і курей).

Носіями можуть бути хом’як яки, морські свинки, жаби, жаби, їжачки — практично хто завгодно.

Відповідно, миття рук, до якого ми так звикли за останні пандемічні місяці, повинно залишитися з нами назавжди. Поспілкувавшись зі звіром, помийте руки, а до того — не тягніть їх в рот, у ніс і очі.

Як правильно мити руки? Інструкція ВООЗ

• Нанесіть на долоню рідке мило так, щоб воно покрило всю долоню цілком. Потріть долоні один об одного — піна повинна повністю покрити кисті і зап’ястя.

• Потріть тильну сторону кожній долоні і між пальцями.

• Складіть руки в замок, проводіть  пальцями однієї руки між пальцями іншої. Потім повторіть для іншої руки.

• Помийте великі пальці. Для цього обхопіть великий палець лівої руки правою рукою і потріть його обертальним рухом. Поміняйте руки.

• Потріть кінчики пальців на одній руці про долоню іншої руки.

• Змийте мило.

• Витріть руки чистим рушником. Після цього вже не торкайтеся голою рукою ні до крана, ні до дверної ручки — використовуйте для захисту одноразове рушник.

Чому так важливо мити руки?

Тисячі людей у всьому світі помирають від інфекцій. Руки — головний «транспорт» бактерій. Гігієна рук — надійний спосіб захистити людину від важких захворювань, спричинених вірусами. Ми розповімо, як правильно мити руки, щоб захистити себе.

 

А від людини до людини не передається?

Неприємна правда: сальмонела передається між людьми також успішно, як і тваринами — через фекалії. Сходити в туалет і не помити руки — звичайна справа для деяких людей. А враховуючи характер симптомів, крихітні фекальні частинки можуть виявитися не тільки на долонях.

Люди з діареєю не повинні повертатися в садок, школу або на роботу раніше, ніж через добу.

Якщо людина працює з продуктами, то повинно пройти не менше двох днів після зникнення симптомів.

Кому небезпечніший сальмонельоз?

Сальмонельоз викликається досить солідною кількістю бактерій — одна-єдина не зуміє побороти наш імунітет. Тим не менш, навіть невеликий колонії достатня для того, щоб заразити немовлят, дітей у віці до 5 років, тих, хто старше 65 і людей з порушеною імунною системою.

Люди, які приймають антациди, піддаються більшому ризику зараження — так куди більше проковтнутих бактерій виживе і досягне кишечника.

Більш уразливі до сальмонеллезу також люди з запальними захворюваннями кишечника (через пошкодження слизової оболонки) і ті, хто нещодавно брав курс антибіотиків. Загибель корисної флори кишечника збіднюють мікробіом і залишають простір для сальмонел.

Які ще фактори ризику?

  1. Порушення правил гігієни
  2. Неможливість вимити руки після взаємодії з сірим м ясом чи яйцями.
  3. Вживання в їжу «сірого», непастеризованого молока, заражених яєць і м яса без термічної обробки.
  4. Відсутність можливості вимити фрукти і овочі перед їжею.

Все впирається у профілактику та гігієну. Профілактика інфекції особливо важлива для людей вразливих. У більшості хворих діарея пройде через кілька днів, але навіть у нашу епоху антибіотиків люди іноді (хоч і дуже рідко) гинуть від гострого сальмонельозу.

Вакцини проти сальмонели немає, імунітет проти неї теж не виробляється, тому ми можемо підхопити хворобу кілька разів.

Чи згадуєте ви про сальмонелу, коли готуєте щось з яєць?

Голос Сокальщини на GoogleNews

Залишити відповідь

Ваша поштова адреса не опублікується. Необхідні поля позначено *

*

1 × three =

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

закрити

Ми виявили що ви користуєтеся Ad Blocker!

Для того щоб ми були незалежними потрібно так мало - відображати рекламу!