Цікаво знати

Недоспівана пісня Володимира Івасюка (1949-1979)

4 березня виповнилось би 72 роки Володимиру Івасюку – видатному українському композитору, поету, співаку, Герою України, який за любов до України поплатився своїм життям.

«Крило стає крилом тільки під час лету», – цей афоризм часто повторював В.Івасюк. За віком його політ був дуже короткий. Доля відвела йому земний шлях всього в 30 років. Але він встиг стати легендою.

Талант Володимира помітили, коли хлопцю не було і 10 років. Про нього вже тоді говорили у рідному місті Кіцмані. У 15–почули Чернівці, в 20 років – говорила вже вся Україна, а ще за рік, у свої 21, були створені пісенні шедеври «Водограй», «Червона рута», «Я піду в далекі гори», які перемогли на всесоюзному та міжнародних фестивалях «Пісня-71» та «Пісня -72» і визнані найкращими піснями року.

Дотепер залишається таємницею обставини смерті композитора. У квітні 1979 року Івасюк йде на заняття в консерваторію і більше не повертається. Причини смерті називають різні – самогубство через кохання, замовне вбивство агентами КДБ, творча криза. Архіви цієї справи кілька десятиліть не відкривалися, були під грифом «таємно».

Голос Сокальщини на GoogleNews