Схильність до зайвої ваги можна отримати «у спадок» від батьків (і в першу чергу — від мами). Але наука стверджує: цю спадковість можна перебороти!
Вчені поки що не навчилися повністю відключати ген ожиріння (і невідомо, чи варто це робити), але вже знають, як можна зменшити його активність і перешкодити організму запасати зайвій жир.
Їжте менше цукру і насичених жирів
Навіть якщо ви сидите на дуже суворій дієті, у вашому раціоні повинні бути присутніми ненасичені жири — ті, які містяться в оливковій олії, горіхах, рибі та інших аналогічних продуктах. А від активного споживання продуктів, багатих насиченими жирами, викликає збільшення ваги навіть у тому випадку, якщо калорійність раціону залишається незмінною. І, на жаль, те ж саме відноситься до цукру.
Відмовтеся від прийому полівітамінів
По-перше, все більше досліджень підтверджують: вітаміни з коробочки набагато гірше засвоюються, ніж ті, що ми отримуємо з їжею. А, по‑друге, деякі дослідження підтверджують зв’язок між вживанням синтезованих вітамінів групи В і підвищеною активністю генів, що відповідають за запасання жиру.
Будьте обережні з консервованими продуктами
По-перше, у консервованих продуктах часто багато цукру і солі, які сприяють накопичення зайвого жиру. А, по‑друге, сама упаковка іноді містить компоненти, які можуть впливати на активність «жирових» генів.
Гуляйте вранці
Дослідження, опубліковане в журналі PLOS ONE, показало, що прямий вплив сонячного світла з 8 годин до полудня знижує ризик збільшення ваги незалежно від рівня активності, споживання калорій або віку. Можливо, справа в здатності ранкового світла активізувати обмін речовин і «приглушити» активність генів, що відповідають за накопичення жиру.
Будьте обережні з антибіотиками
Наші кишкові бактерії відіграють важливу роль у контролі за «жирними» генами: вони допомагають створювати коротколанцюгові жирні кислоти (SCFA), таких як бутират, у свою чергу зменшують нашу генетичну схильність до збільшення ваги і діабету. Коли ми приймаємо антибіотики, ми порушуємо баланс бактерій і, відповідно, знижує їх здатність виробляти жирні кислоти.