Цікаво знати

Скільки цукру в день можна з’їсти і де він «ховається»

Цукор міститься не тільки в кондитерських виробах. Він є у фруктах, йогуртах, кетчупі і багатьох інших продуктах. Вуглеводи — чудове джерело енергії, але скільки цукру насправді можна з’їдати без шкоди?

Найголовніше

Точного розрахунку для всіх і кожного не існує і бути не може — занадто різні стартові умови. Зате є медичні рекомендації щодо доданого цукру: не більше 10% денної норми калорій. Так, якщо ти споживаєш 2000 ккал у день, то цукру може бути до 52 г (12 об’єм керамічних ложок) в день. При цьому ВООЗ, наприклад, знижує цей поріг ще в два рази.

Чим відрізняються види цукру?

Доданий цукор — це власне цукор-пісок або натуральний підсолоджувач (мед або фруктовий сік) в будь-яких продуктах. Найбільше такого цукру в печиво і цукерки, але є він і в йогурті, і в кленовому сиропі.

Щодо натурального цукру (фрукти, овочі, злаки, молочні продукти) у фахівців немає єдиної думки. Зрозуміло лише ті, що такі продукти набагато корисніше, тому що у них є необхідні вітаміни, мінерали і харчові волокна. Завжди краще з’їсти яблуко, ніж випити склянку яблучного соку! А баночка газованої містить більше цукру, ніж три повноцінних апельсина.

Цукор в організмі перетворюється в енергію для м язів і внутрішніх органів. Але їжа з великим вмістом доданого цукру переробляється дуже швидко, підвищуючи рівень цукру і швидко знижуючи його назад.

Що буде, якщо споживати багато доданого цукру?

Спочатку погіршиться здатність до концентрації, настрій буде постійно змінюватися. Надлишок цукру, особливо з їжі з високим глікемічним індексом, веде до загострення акне і ранньої появи зморшок. Загалом, нічого доброго.

У довгостроковій перспективи вживання продуктів, багатих цукром, веде до різних запалень, набору ваги, розвитку хронічних хвороб на кшталт серцевої недостатності і діабету. Як кажуть дієтологи, ніхто не набирає вагу через молока і фруктів, а вісь з-за багатою доданим цукром їжі — будь ласка.

А як зрозуміти, скільки додали?

О, це буває непросто! Більшість етикеток повідомляє про всі види цукру відразу, не розділяючи їх на натуральний і доданий. У США обговорюється питання про спеціального маркування для продуктів, у яких більше 10 г доданого цукру.

Підводячи підсумок: не тікай в жаху від іншого банана за день, тільки стеж, щоб доданого цукру в раціоні було не більше 25 грамів в день.

Голос Сокальщини на GoogleNews