Site icon Голос Сокальщини – новини Сокаля, Шептицького

Трюфель – дорогий делікатес

Один з найбільш благородних грибів на планеті, дорогий делікатес, істинний король будь-якого столу, що здобув славу за свої виключні смакові характеристики … І все це він – трюфель.

Непоказний на вигляд підземний житель, сумчастий гриб, зростаючий в тісній близькості з деревами, заглибившись на глибину до 30 сантиметрів, і справді виділяється серед йому подібних. Причина цього полягає в його незвичайний смак, який одні гурмани називають схожим на волоські горіхи, інші – на смажене насіння, а хтось і зовсім проводить асоціацію з соєвим соусом.

Незвичайний запах – ягід, моху, прілого листя і ароматної зелені – по праву вважається візитною карткою делікатесу.

Розрізняють декілька придатних для вживання в їжу видів делікатесу, серед яких найбільш популярні білі і чорні трюфелі.

Перші відрізняються більш тонким смаком, що нагадує ніжний молочний сир з домішкою молодого часнику. Це осінній гриб, пік збору якого припадає на жовтень і листопад. Смак друге відрізняється невеликою гіркуватістю. Збирають чорні трюфелі, як правило, взимку: з грудня і до середини березня.

Не з чуток знаючи про виняткові смакових особливості обох сортів, умілі кухарі кожному грибу знаходять своє застосування. Ось далеко не повний перелік страв, які можна приготувати з трюфелів:

• паста, різотто, салатів або омлет з додаванням цього гриба;

• соуси на основі трюфелів (наприклад, сальса);

• м’ясні делікатеси;

• фуа-гра;

• паштети;

• сири.

Як видно, додавати трюфель можна практично в будь-яку страву, тільки виграючи за рахунок поєднання пряного смаку та аромату гриба з іншими продуктами. Білі трюфелі і зовсім допускається вживати в їжу сирими, звичайно ж, запиваючи келишком-другим хорошого, доброго вина.

Ідеальним варіантом супроводу цього делікатесу прийнято вважати шампанське – ігристе вино. Його солодкий смак, стрибають на кінчику мовою бульбашки газу вдало розкривають потенціал гриба у всій його вельми багатою гамою. Не менш вдалим «компаньйоном» для чорних трюфелів є терпке червоне вино. Воно вигідно відтіняє природну терпкість делікатесу. Цікавою знахідкою до більш ніжним трюфелі іншого виду можна назвати легке біле вино з фруктовою ноткою.

Окремо слід згадати ще один продукт, який виробляється на основі цього гриба. Мова йде про так званий трюфельному маслі, яке виробляється за допомогою додавання в оливкове масло вичавки з делікатесу. Варто підсумковий продукт менше, ніж натуральний гриб, проте дозволяє відчути переваги трюфелів, що і робить його досить популярним серед гурманів.

Exit mobile version