Вірусний гепатит відносять до найбільш розповсюджених інфекційних захворювань. Це інфекційна кишкова хвороба, якою хворіє виключно людина. Захворюваність на вірусний гепатит має осінньозимову сезонність (тобто найбільшу кількість хворих реєструють саме в цей період) та періодичні підйоми кожні 5 років.
У попередні роки на Сокальщині захворюваність вірусним гепатитом А була на низькому рівні реєстрували лише її поодинокі випадки. А вже у цьому році епідемічна ситуація ускладнилась: у вересніжовтні вірусним гепатитом А захворіли 7 осіб, в т. ч. 2 дітей до 17 років. Це жителі м. Сокаль та сіл Поториця, Шарпанці.
Хворобу викликає вірус, який є дуже стійким у зовнішньому середовищі і має здатність проникати через шари ґрунту в грунтові і артезіанські води, тому існує можливість передачі захворювання через воду. Також можливий контактний шлях передачі від людини до людини чи при вживанні забруднених харчових продуктів. Певну роль відіграють мухи і гризуни, які переносять вірус з випорожнень хворих на їжу, іграшки та інші предмети.
Від моменту зараження до появи перших ознак захворювання на гепатит А проходить від 5 до 35 днів. Найбільш небезпечні хворі в прихованому переджовтяничному періоді за 12 тижні до появи клінічних ознак захворювання.
Першими ознаками захворювання є втрата апетиту, нудота, відчуття важкості і біль в правому підребер'ї, слабкість, підвищення температури тіла. Пізніше з'являється жовтяничне забарвлення на склерах очей, а потім уже шкіри.
Профілактика вірусного гепатиту, як і інших кишкових інфекцій, спрямована на раннє виявлення і лікування хворих вірусним гепатитом. Необхідно провести заходи, спрямовані на запобігання поширення мікробів у зовнішньому середовищі, охорону ґрунтів, джерел водопостачання від забруднення. Тому всі джерела водопостачання повинні утримуватись у належному санітарному стані: глиняний замок, цементована відмостка довкола криниці, кришка, відро загального користування.
Для населення головну роль у профілактиці вірусного гепатиту відіграє дотримання правил особистої гігієни, кип'ятіння води.
Свіжі овочі і фрукти можна вживати лише після миття їх чистою водою.
Для профілактики захворювання вірусним гепатитом використовують медикаментозні засоби, доцільність прийому яких вирішує лікар.
Оксана СЛИВІНСЬКА,
головний спеціаліст Червоноградського міськрайонного управління держсанепідслужби у Львівській області.