Цікаво знати

Вирощування ріпaку в Україні – особливості

Ріпак – цікава культура

Вирощування ріпaку в Україні на сьогоднішній день стрімко зростає. Ця культура, як не дивно, допоможе легко потрапити на найбільші світові ринки, тож має велике господарське значення. Але, пам’ятаймо, ріпак досить ризикований у вирощуванні. Отож, нa які чинники слід звертати увагу, в першу чергу, щоб отримaти бaжaний результaт.

Ґрунтово-кліматичні умови у нас досить сприятливі для нормального росту й розвитку рослин ріпаку.  Біологічним вимогам відповідають як озимий, так і ярий ріпак. Зокрема, добра родючість наших ґрунтів, їхня природна водо- та повітропроникність, оптимальна кількість опадів та температурний режим, за правильної технології вирощування, дають змогу отримувати хорошу врожайність.

На сьогоднішній день озимий ріпак посідає одне із провідних місць саме на українських полях. Одними з найважливіших критеріїв сучасної технології вирощування озимого ріпаку — це покращена якість насіння і підвищена продуктивність культури. Норми висіву та терміни сівби, є одними з вирішальних складових технології, котрі мають не малий вплив на рівень врожайності. Це обов’язково слід врахувати. Саме вони та погодні умови найбільше впливають на кількість урожаю та його якість.

Основними фaкторами, котрі впливають на врожайність ріпаку є, звичайно: хaрaктеристики сорту, агрокліматичні умови регіону, терміни сівби і норми висіву, а також якісне насіння, яке ви можете придбати тут – https://lnzweb.com/hybrid/rape.

Не потрібно забувати, що велике значення має сівозміна. Вибір попередника (попередній врожай) насамперед визначається строками його збирання та відсутністю шкідників.

Найкращими сусідами для ріпака є сільськогосподарські культури, які рано звільняють поле: озимі та ярі зернові, зернобобові, горох, люцерна, конюшина. Ці культури достатньо удобрюють ґрунт і залишаючи багато вологи з поживними речовинами.

До того ж, якщо попередником був ріпак, то сіяти ріпак знову щонайменше слід не раніше, ніж за 4 роки. У іншому випадку, щонайменше не доберете врожаю на 25%. Якщо попередником були буряки — через 5-6 років.

Не забуваємо про обробіток ґрунту

Ріпак — це культура, яка потребує твердого насіннєвого ложа. Необхідно щоб глибина обробітку ґрунту відповідала глибині орного шару. Оранку з боронуванням потрібно проводити за 3-4 тижні до сівби. Якщо ріпак буде сіятись по зернових культурах, відразу після збирання попередника необхідно для ущільнення ґрунту провести оранку без лущення стерні.

Передпосівний обробіток ґрунту бажано провести за 3-4 дні до сівби на глибину 5-6 см. Це дозволить створити дрібногрудкувату структуру й зберегти вологу. Після сівби необхідне коткування, особливо в суху погоду.

Глибина загортання насіння має становити близько трьох сантиметрів, а густота посівів формується після одержання сходів. Не пізніше ніж через 7–10 днів після їх появи.

Не забувайте, що хороші показники врожайності ріпаку залежать і від якісного насіння.

Голос Сокальщини на GoogleNews