Якщо кілька років тому більшою популярністю користувалися тостери, мікрохвильові печі і кухонні комбайни, останнім часом лідером продажів серед дрібної побутової техніки пароварки
Виходить, народ став стежити за своїм здоров’ям. І зовсім правильно на відміну від традиційного приготування на сковорідці або в духовці продукти в пароварці зберігають максимум поживних речовин і вітамінів, які не містять канцерогенів і не втрачають зовнішню привабливість – овочі не тьмяніють, залишаються яскраво-зеленими, жовтими, червоними. Втім, принцип приготування на пару винайшли аж ніяк не зараз. Виявляється, китайці використовували його ще 5000 років тому. Давня пароварка складалася з посудини з окропом і зануреної в нього плетених бамбуковій кошика з лежачими в ній продуктами. У ХХ столітті з’явилися найпростіші каструлі-пароварки, а потім і справжні шедеври побутової техніки електричні агрегати з декількома контейнерами, розумною електронікою і здатністю за лічені хвилини приготувати смачний і корисний вечерю.
Просто додай води!
Основою будь-якої електропароварки є ємність з водою. Вона нагрівається, і в результаті утворюється гаряча пара, що надходить вгору і обробляє лежать в контейнерах продукти. Природно, з часом волога випаровується і воду доводиться підливати. Тому, купуючи агрегат, подивися, чи у нього отвір для «дозаправки» під час готування. Якщо воно відсутнє, отже, як тільки вода випарується, техніка автоматично відключиться і тобі доведеться спочатку зняти дихають гарячою парою контейнери, потім залити рідину і повернути продукти на місце. Все це клопітно й небезпечно, адже під час банальної процедури можна сильно обпектися.
Вибираючи пароварку в каталозі офіційного представника https://www.bosch-home.com.ua/produkty/hotuvannya-ta-vypikannya/prylady-dlya-pryhotuvannya-na-pari, перевір, забезпечена чи вона спеціальним датчиком, який показує, що ємність засмітилася. Справа в тому, що в цьому пристрої постійно йде випаровування, і що міститься у воді сіль кристалізується на поверхні. Якщо вчасно не очистити його від накипу за допомогою оцту (читай інструкцію), техніка буде зіпсована.
Захист овочів від риби
Вибираючи пароварку, вам потрібно виріши, агрегат з якою кількістю контейнерів тобі потрібен. Якщо збираєшся зрідка робити парові овочі або рибку бери техніку з одного кошиком. Якщо сім’я велика і хочеться одночасно приготувати декілька страв, значить, треба купувати агрегат з 2-3 контейнерами. Зазвичай вони розташовуються один над одним і мають отвори для проходження пари. Овочі кладуть на верхній рівень, а рибу і м’ясо на нижній. Це робиться з двох причин. По-перше, внизу велика температура. По-друге, краще, якщо сік від брокколі або моркви потрапить на страву, перш ніж овочі просочаться рибою. Втім, продукти в паралельних ємностях все одно обмінюються ароматами. Якщо хочеш цього уникнути, купуй пароварку, в якій контейнери розташовуються не один над одним, а поруч у вигляді циліндрів, або таку, в якій кошика не мають отворів і пар надходить по центральній трубі. У таких агрегатів тільки один мінус в них не приготуєш цільну тушку риби.
Не тільки форма, але і матеріал корзин може бути різним метал або пластик. Перший міцніше і не втрачає колір від постійного контакту з продуктами. Хтось вибирає пластик через прозорості, але це помилка коли пароварка працює, вона пітніє, тому все одно нічого не видно. також моделі з корпусом з хірургічної сталі, поверхня якої нібито вбиває мікроби. Так це чи ні невідомо, а от чи варто таке задоволення в кілька разів дорожче.
Для рису і чізкейка
Останні моделі корисної техніки вміють не тільки готувати на пару овочі, рибку, курочку або телятину. пароварки з чашею для круп, в якій ти зможеш зробити чудовий розсипчастий рис (вона без дірочок, тому в неї додатково заливається вода). Існують також ємності для запіканок, кексів і тістечок наприклад, в пароварці ідеально виходять чизкейки. Деякі агрегати також вміють стерилізувати посуд, розморожувати і розігрівати їжу і варити варення.
Природно, чим більше можливостей у техніки, тим дорожче вона коштує, тому вирішуй, чи потрібні тобі додаткові функції.
Піддон для соку
Коли овочі, риба або м’ясо готуються на пару, виділяється рідина, яка стікає вниз і скупчується в спеціальному піддоні. Ідеально, якщо він буде заввишки не менше 2,5 см. Якщо ємність дрібна, вона швидко переповниться і тобі доведеться зливати накопичується вологу прямо під час готування, інакше вона заллє нагрівальний елемент і агрегат відключиться. Ще дуже важливо, щоб у піддону були зручні ручки, за які його можна витягнути.
З рідини, яка збереться в піддоні, можна зробити вишуканий соус до приготовленого тобою страви. Для цього просто додай спеції і загущувач спасерувати борошно, жирні вершки або тертий пармезан.
Механіка або електроніка
Вибираючи пароварку, виріши для себе, який тип управління для тебе зручніше – механіка або електроніка. Перша дешева і звична в обігу – за допомогою звичайного круглого перемикача встановлюєш період роботи агрегату і чекаєш, коли він закінчиться (час тобі підкажуть малюнки продуктів поруч з таймером). Пароварки з електронікою складніше у використанні, у них є панель з кнопками і невеликий екран з відображенням режимів. Зате подібні агрегати розумнішими і функціональніша. Наприклад, у електронних пристроїв є функція відстрочки часу приготування. Тобто, йдучи на роботу, ти можеш покласти продукти, запрограмувати техніку, і до моменту приходу додому вона видасть гаряча вечеря.
Ще один плюс електронної пароварки – після приготування вона якийсь час може підтримати блюдо в теплому стані.