Духовне життя

Петрів піст

Щороку через тиждень після Трійці починається Петрів піст, ще званий у народі Петрівкою, який закінчується на свято Первоверховних Апостолів Петра і Павла, 12 липня. Раніше його називали постом П'ятидесятниці. У цей період Церква закликає вірних постити за прикладом апостолів, які прийняли Святого Духа в день П'ятидесятниці, готуючись у строгому пості і ревній молитві до всесвітньої проповіді Євангелія. 

Цей піст є менш строгим, ніж Великий перед Пасхою. Під час Петрівки церковний устав передбачає утримуватися від риби, вина й олії лише у понеділок, середу і п'ятницю. У суботу та неділю, у дні пам'яті великих святих, на храмові свята дозволяється риба.

Найбільш "ходова" їжа у Петрівку – борщ з молодої городини, молода картопля, салати. До останніх корисно додавати кропиву, листя кульбаби, навіть подорожника. Хоч, звісно, не ситна така їжа, але завдяки їй організм позбувається шлаків.

Встановлення Петрового посту належить до перших століть функціонування Церкви. Його тривалість залежить від того, коли припав Великдень: рано чи пізно. Найбільш тривалий Петрів піст – шість тижнів, найкоротший – вісім днів.

Сьогодні чимало людей, на жаль, з байдужістю ставляться до посту, кожен по-своєму його розуміє і дотримується. Хтось не споживає м'ясних продуктів, молочних страв, але лихословить, тримає гнів на ближнього. Однак слід пам'ятати, що Церква вимагає передусім духовного очищення, сповіді і причастя.

Піст був започаткований Богом ще у Раю, коли Адам і Єва отримали заборону споживати плід з дерева пізнання добра і зла. Постив Мойсей зі своїм народом. Сам Ісус Христос, апостоли, святі отці, достойниці Церкви строго дотримувалися посту.

Доволі часто лікарі стверджують, що піст не тільки не шкодить здоров'ю, а й зміцнює його. 

Підготував Тарас ЛЕХМАН.

Голос Сокальщини на GoogleNews