Site icon Голос Сокальщини – новини Сокаля, Червонограда

Піст – час для покаяння

Під час Великого посту кожен із нас відчуває своїм обов’язком піти до Святої Сповіді. Глибоко помиляються ті люди, котрі не відчувають потреби у Святій Сповіді, бо вважають себе безгрішними, так як вони нікого не вбили, нікого не скривдили, нічого не вкрали. Сповідь потрібна кожній людині, яка дорожить чистотою своєї душі і прагне унаслідувати Царство Боже. Один Святий сказав, що згрішити – це людське, а жити в грісі – діло рук диявола.

Свята сповідь – це таїнство, в якому християнин з щирим жалем визнає свої гріхи перед священиком і через нього одержує прощення від Самого Господа Бога. Для того, щоб одержати відпущення гріхів ми повинні приготуватися до Святої Сповіді щирою молитвою, постом і примиренням з ближніми. А також – увійти в свою душу, побачити свої гріхи і пізнати серед них головну свою гріховну недугу. Усвідомивши свої провини, ми маємо відчути щирий жаль і біль душевний за них, осудити гріхи і, з вірою в Бога і надією на Його милосердя, твердо вирішити змінити себе і розпочати нове життя в Бозі.

Хто приходить до сповіді – повинен з усією щирістю і скрухою сердечною висповідати перед своїм отцем духовним свої гріхи, нічого не затаюючи, подібно до того, як хворий говорить про свої недуги лікареві, щоб одержати на них ліки і видужати.

Гріх – це тяжка недуга, яка нищить нашу душу, не дає спокійно жити. Саме в таїнстві Сповіді ми отримуємо полегшення на душі і звільняємося від тягару гріховного.

Чому ми йдемо до сповіді у Великий піст?

До Святої Сповіді людина приходить, коли відчуває гріх і неспокій у своїй душі. Ми не повинні чекати Великого Посту, щоб посповідатись. Щирий християнин може сповідатись і два, і три, і навіть п’ять разів на рік, але не менше одного разу в рік, а саме у Великий піст, бо Церква відображає нам страждання Христові, які він переніс за наші гріхи і викупивнас від вічної загибелі Святою Своєю Кров’ю.

Яке завдання духівника на сповіді?

Духівник повинен допомогти людині краще визнати свої гріхи, повинен надати духовну підтримку і настанову на духовні подвиги. В залежності від гріховного стану людини священик накладає покуту і дає розрішення: «Господь Бог наш Ісус Христос благодаттю і чоловіколюбством нехай простить тобі чадо (ім”я) всі гріхи твої. Я недостойний ієрей владою мені даною прощаю і розрішаю від усіх твоїх гріхів во і’мя Отця і Сина, і Святого Духа. Амінь».

Я бажаю вам в часі Великого Посту доброї і щирої сповіді, прощення гріхів і якнайменше грішити в своєму житті. Нехай Всемилостивий Господь направляє вас на ту добру дорогу, яка веде до спасіння ваших душ. Амінь.

о. Володимир ЖАРСЬКИЙ, настоятель церкви Вознесіння Господнього м. Сокаля.

Exit mobile version