Головна / Духовне життя / Спас – історія свята

Спас – історія свята

Найвеличніше свято (і за церковним, і за народним календарем українців) серпня  Преображення Господнього на горі Фавор, зване ще Спасом, Яблучним Спасом, Другим Спасом (Перший  Маковія). Воно належить до числа нерухомих свят і завжди припадає на 19 серпня.

Цього дня у церквах святять яблука, груші, сливи, виноград, у деяких етнографічних регіонах України  навіть калачі з борошна нового врожаю та мед. Хоча мед, зазвичай, святять на Маковія (14 серпня). На обідньому столі обов'язково мали бути всі дари осені й матінкиприроди  новий хліб, овочі, фрукти, гриби, мед… Дозволялося й плодовоягідне вино.

Справді, триває Успенський піст, але в Преображенський день він дещо послаблюється. Та "стравою страв" є освячене яблуко. Його споживали навіть жінки, які втратили дітей, бо всі перестороги вже знято. З яблука й починали обід. Перед тим ділили його на скибки, залежно скільки членів сім'ї сидить за столом.

Це також був останній день літньої заготівлі лікарських трав. Жінки-знахарки примовляли, збираючи їх: "Це Діва Марія зілля сіяла, а Спас поливав і нам поміч давав".

Преображення Господнє  день поминання померлих. За народними віруваннями, на Спаса відбувається третій вихід душ, усопших після Страсного Четверга і Зелених свят. Тож, як і на Великдень, Провідну неділю, провідували могили і несли спасівську трапезу.

У народі кажуть:

“Якщо на Спаса ясна погода, то наступного року буде хороший врожай (інша версія: осінь буде довга і тепла).

Якщо йде дощ  рік може бути неврожайним”.

Тарас ЛЕХМАН.    

Голос Сокальщини на GoogleNews

Про Андрій Гаврилюк

Залишити відповідь

Ваша поштова адреса не опублікується. Необхідні поля позначено *

*

eighteen − five =

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

закрити

Ми виявили що ви користуєтеся Ad Blocker!

Для того щоб ми були незалежними потрібно так мало - відображати рекламу!