Site icon Голос Сокальщини – новини Сокаля, Шептицького

Сільгоспвиробники Львівщини отримали 4,7 млн грн державної підтримки на будівництво об’єктів садівництва

Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 12.11.2021 № 2355 спрямовано кошти для виплати суб’єктам господарювання компенсації вартості нового будівництва та реконструкції холодильників для зберігання плодів, ягід, столових сортів винограду та хмелю власного виробництва, цехів первинної переробки винограду, плодів та ягід власного виробництва, об’єктів із заморожування плодово-ягідної продукції та придбання ліній товарної обробки плодів та ягід, автоматизованих ліній з висушування плодів, ягід та хмелю власного виробництва, ліній з переробки плодів, ягід та технічних сортів винограду власного виробництва на соки, пюре, виноматеріали за програмою підтримки розвитку виноградарства, садівництва і хмелярства.

Відповідно до вищезазначеного наказу, фінансову підтримку в сумі 4,7 млн грн отримали 2 суб’єкти господарювання Львівщини за нове будівництво фруктосховища потужністю близько 1,0 тис. тонн та придбання лінії товарної обробки плодів та ягід. Це вже друга у поточному році виплата коштів за будівництво фруктосховищ, цехів переробки та придбання ліній сортування і переробки фруктів та ягід.

Зазначимо, що у вересні поточного року фінансову підтримку в сумі 33,8 млн грн отримали 6 суб’єктів господарювання області у вигляді дофінансування витрат, пов’язаних з будівництвом  у 2019-2020 роках 6 об’єктів для зберігання, сортування і переробки фруктів та ягід.

«Стимулювання садівників в рамках державних програм дає позитивні результати. Щороку закладаються нові багаторічні насадження плодових і ягідних культур, удосконалюються технології вирощування та збільшуються обсяги валового виробництва плодово-ягідної продукції. При тому зростає затребуваність сільгосптоваровиробників у нових потужностях зберігання та переробки плодово-ягідної продукції. В області в наявності є 17 плодосховищ загальною потужністю 15,2 тис. тонн, що забезпечують зберігання 70% вирощеної продукції. Поряд з тим в області недостатньо потужностей переробки плодово-ягідної продукції. Переробку плодів та ягід у вигляді сублімації, шокової заморозки, виробництва соків, пектинів, варення, сушки здійснюють лише 11 сільгосппідприємств області», – прокоментувала заступник директора департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Людмила Гончаренко.

Exit mobile version