Site icon Голос Сокальщини – новини Сокаля, Червонограда

Приготування великої кількості їжі: відповіді на найпоширеніші на питання

Готувати їжу – це велика відповідальність. Помилка може спричинити хворобу у людини, яка споживає їжу. Чим більше людей харчується – тим ризики вищі. Саме тому «Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров`я України» розробив за сприяння благодійного фонду «Салюс» рекомендації для тих, хто готує їжу великій кількості осіб.

Прості і перевірені правила, які слід виконувати:

При митті ручним методом дотримуйтеся наступних правил:

1. Миття столового і кухонного посуду, чашок (стаканів), столових приборів, зворотної тари має здійснюватися виключно в окремих ваннах гарячою проточною водою.

2. Перед миттям столового і кухонного посуду, зворотної тари залишки їжі вилучаються у контейнери для харчових відходів.

3. Столовий посуд миється в три етапи: 1) в першій ванні – водою, що має температуру не нижче +40 °С, з додаванням миючих засобів відповідно до рекомендацій,  визначених виробником таких засобів; 2) в другій ванні – водою, що має температуру не нижче +40 °С, з додаванням миючих засобів, у кількості, що становить половину  від кількості миючих засобів у першій ванні; 3) в третій ванні – ополіскується водою, що має температуру не нижче +65 °С із застосуванням решітки для посуду та гнучкого шлангу з душовою насадкою. Сушиться столовий посуд на полицях з решітками на ребрі і зберігається в закритих шафах. 4. Кухонний посуд, чашки (стакани), столові прибори, зворотна тара і кухонний інвентар миються окремо, в два етапи: 1) в першій ванні – водою, що має температуру не нижче +40 °С, з додаванням миючих засобів відповідно до рекомендацій, визначених виробником таких засобів; 2) в другій ванні – ополіскується водою, що має температуру не нижче +65 °С із застосуванням гнучкого шлангу з душовою насадкою. Чисті столові прибори ошпарюються окропом і просушуються, зберігаються в ящиках.

Також запрошують на безкоштовне обстеження для тих, хто готує їжу для наших захисників.

”Профілактичний загін створений з числа працівників ДУ “Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ Україні”. Якщо Ви приватна особа та готуєте їжу для наших Захисників, зверніться за номером телефону +38 098 994 70 55 для безкоштовного обстеження на наявність збудників кишкових інфекцій та стафілокок”, – додали в медустанові.

Скачати файл з рекомендаціями у форматі PDF можна за посиланням.

Exit mobile version