Про великі підприємства

ТзОВ “СОТЕКО” є гарним прикладом того, як можна успішно вести тепличне господарство

За селом Волиця, серед лісу, "сховалося" сучасне тепличне "містечко під склом". Це  ТзОВ "СОТЕКО", один з трьох тепличних комбінатів, що функціонують на Львівщині. Біля прохідної цвітуть яскраві пеларгонії та мальви. Територія упорядкована, зелений газон, скошений, наче під лінійку. У два ряди по обидві сторони дороги, що веде до адміністративного будинку та складу, висаджені вічнозелені туї. Усередині затишно і чисто. Одразу побачиш, що тут є добрий господар.

Директора ТзОВ "СОТЕКО", депутата районної ради Сергія Костюка ми застали у кабінеті. Він заклопотано вирішував повсякденні робочі питання . Адже кожен день має свої турботи, проблеми, які необхідно вирішувати, бо підприємство, як живий організм, не можна допускати збоїв у роботі.

– ТзОВ "СОТЕКО" уже понад п"ять років працює на ринку овочів закритого грунту,  говорить директор Сергій Костюк.  Спочатку ми зробили ставку виключно на сучасні ефективні технології вирощування овочів. У 2006ому адаптували старий тепличний комплекс, який був у занедбаному стані та збудували дві нові високі теплиці. Наше агропідприємство здатне вирощувати і поставляти якісну овочеву продукцію. За такий короткий термін тепличне господарство отримало добрі результати. Наша продукція вже зараз гідно конкурує з імпортними томатами та огірками. Овочі з логотипом "СОТЕКО" продають у багатьох супермаркетах України та Росії. Вони  екологічно чисті та корисні, їх якість належним чином контролюємо. Для вирощування дарів природи підприємство купує за кордоном насіння, мінеральні добрива та мінвату. А це, звичайно, тягне чималі матеріальні витрати, які з року в рік збільшуються через інфляційні процеси, податкове та митне навантаження.

– Якщо продукція буде ще дорожча, то хто ж її купуватиме?

– Підприємство шукає інші можливості аби знизити собівартість вирощеної продукції. І, насамперед, збільшує врожайність помідорів та огірків, вивчає попит і пропозиції ранніх овочів на ринку, веде мудру маркетингову політику.

– Наш конкурент – не тепличні комбінати України, а закордонні виробники, які постачають на ринок дешеву продукцію низької якості, насамперед із Туреччини, Єгипту. Неконтрольований імпорт овочів у країну не дозволяє спланувати, що вирощувати і скільки, до того ж знижує ціну,  підкреслив керівник підприємства.

Сьогодні нелегко у будьякій галузі агробізнесу, а у тепличному господарстві поготів. Адже овочева продукція довго лежати не може, її треба якнайшвидше реалізувати. Треба подбати і про безперебійне постачання тепла. До того ж проблема опалення перед тепличниками стоїть дуже гостро, особливо зважаючи на постійне підвищення ціни на газ. Навіть у найсучасніших теплицях частка цього палива у загальновиробничих витратах продукції становить до 60%. Тож нині у товаристві з обмеженою відповідальністю працюють над встановленням котлів на вугілля для обігріву теплиць та впроваджують різноманітні заходи з енергозбереження. Зокрема, придбали і невдовзі встановлять вентилятори, які будуть циркулювати потоки теплого повітря. Ще планують купити електрозберігаючу штору, яка зберігатиме тепло всередині теплиці. Тож щоранку директор, тількино приїде на роботу, обов’язково заглядає на котельню. Вона, як каже Сергій Костюк, "серце" комбінату, яке забезпечує належне дотримання технологічного процесу. І коли працює, як відлагоджений механізм, це їхня гордість, а, коли дає збій  головний біль.

 

ПРОДУКЦІЯ З МАЛИМ ВМІСТОМ НІТРАТІВ

Всім відомо, що помідори  рослина примхлива, вимагає копіткої праці, однак прогресивний науковий підхід дійсно дає високий результат. І ми у цьому переконалися, коли побачили як ростуть томати у закритому грунті.

Корисна площа ТзОВ "СОТЕКО" складає шість гектарів, це чотири теплиці. Опікуються зеленим господарством агрономи  досвідчені та відповідальні фахівці, які закохані в свою справу. Вони доглядають за розсадою, плекають її, наче дитину. І нині можна побачити розсаду огірків, яка висаджена у горщики. Мине трохи часу і на місці помідорів, які перестануть плодоносити, посадять огірки.

– Ми вирощуємо гібридні сорти голландських помідорів та огірків,  каже головний агроном Богдан Кривчук.  Гібриди мають більшу врожайність та якість плодів, стійкі до хвороб, пристосовані до умов зниженої освітленості. У цьому році у нас виріс помідорбогатир, який важив кілограм триста грам. Середні томати можуть важити від 240 до 500 грам.

Огірки у теплиці збирають через день, а помідори  тричі на тиждень. Найбільше за один день з трьох гектарів зібрали 32 тонни огірків, а з 3,6 га  40 тонн помідорів. Кожен квадратний метр дає 48 кілограмів огірків та 47 кг томатів. Це – добрий показник. Відтак рентабельність овочів коливається у межах 7+12 відсотків. І з 2007го по 2011й обсяги виробництва ТзОВ збільшилися в 3,4 раза. Продукцію комбінату успішно продають, бо вона завжди свіжа і смачна, є окрасою столу, скарбницею вітамінів. Цікавою особливістю вирощування є мінімальне використання хімічних засобів захисту. Тут використовують найкращі мінеральні добрива, мікроелементи в повному обсязі, в необхідних контрольованих дозах і в необхідний час. Застосовують біологічний захист проти шкідників та хвороб, що дозволяє мінімізувати використання хімічних препаратів. Що десять днів рослини обробляють проти вірусів молоком з йодом. Вміст нітратів в овочах на одиницю ваги у десятки разів менший, ніж звичайно. І цьому тут приділяють належну увагу: двічі на місяць овочі досліджують на нітрати в Сокальській державній лабораторії ветеринарної медицини, а раз на півроку  на солі важких металів і радіонукліди. З цього приводу директор ТзОВ Сергій Костюк каже, що окрім прибутку, який хоче мати кожен виробник, є ще такі поняття, як авторитет, торгова марка, імідж. Варто один раз його зіпсувати  і довіри не повернути. Тут чітко дотримуються технологічних норм вирощування рослин. В Україні, попри низку недоліків, є значно жорсткіші норми стосовно допустимої кількості нітратів. Скажімо, у нас допустима норма нітратів в 1 кг ранніх огірків  400 мг, а в Німеччині, Австрії  800.  У наших огірках вміст нітратів становить 58,2 мг на кілограм та 912 мг на кілограм помідорів.

 

ВОЛИЦЬКІ ТЕПЛИЧНИКИ ДІЛЯТЬСЯ ДОСВІДОМ

Тепличний комбінат – це велика територія, яка включає в себе кільканадцять теплиць, складів та допоміжних приміщень, які розташовані під одним дахом. Працівнику, який прийшов сюди на роботу, перші дні важко, але згодом звикає.

– Коли приїхав сюди на роботу мені видали гумаки, бо навкруги болото і без них не можна було перейти з однієї теплиці в іншу,  згадує агроном Богдан Кривчук, який тут працює уже чотири роки.  Тоді вирощували лише огірки на грунтах. А нині  це сучасний тепличний комбінат, де є нове обладнання, впроваджуються нові ефективні технології вирощування овочів. Територія заасфальтована. Спеціалісти і робітники швидко можуть перейти з однієї теплиці в іншу. Та найбільша гордість  це високі голландські теплиці.

По дорозі пан Богдан захоплено розповідав про мікрофлору та мікроклімат теплиці, що треба дбати аби була гармонія між поливанням, підживленням та освітленням. Якщо правильно визначив кількість мінеральних добрив, кількість поливів, отримаєш продукцію хорошої якості, з низьким вмістом нітратів. За цим пильнує комп"ютер, який підтримує у нормі мікроклімат, визначає кількість крапельного поливу. Не так давно голландська компанія "Енза Заден" проводила тут семінар. Сюди приїжджали переймати досвід тепличники з інших регіонів України, Польщі та Білорусії. І справді, у ТзОВ "СОТЕКО" є чому повчитися. Тут швидко адаптували старий тепличний комплекс під управління кліматкомп’ютером "Priva" та перейшли на малоємну гідропоніку (спосіб вирощування рослин без грунту, за якого рослина отримує з розчину всі необхідні поживні речовини в потрібних кількостях і точних пропорціях, що майже неможливо здійснити при грунтовому вирощуванні  авт.).

У 2011 році спробували вирощувати цибулю на перо, яка користувалася попитом на ринку. І в цьому році планують знову садити її. "Можна займатися всім, але підходити до цього треба на технологічному рівні. До того ж потрібно мати ринок збуту, який знайти нині не просто",  пояснив п. Богдан.

Проте тут не бояться експериментувати. На окремих невеликих ділянках ростуть дині, кавуни, баклажани, перець, помідори "Черрі". І хтозна, може колись у крамницях продаватимуть не тільки помідори, огірки та цибулю цього підприємства.

 

ПОМІДОРИ, НАЧЕ НАМАЛЬОВАНІ

…Директор ТзОВ невдовзі з гордістю показував нам "зелені гектари", де налиті стебла рослин виблискували проти сонця. Нині під томатами зайнято 5,8 га. Спершу ми завітали в "томатну" бригаду. У цій теплиці  справжнє спекотне літо. Помідори "вишикувалися" на величезній площі довгими рядами, і рясно плодоносять. Їх червоні грона виглядають, наче намальовані. Окремі з них важко втримати на долоні. Робітники раз у раз виносили з рядів повні ящики стиглих овочів. Збір врожаю вони чередують із доглядом за рослинами. Вправно обрізала плоди і складала томати Ганна Твердохліб із Бишева. Жінка розповіла, що уже три роки працює тут. Робота в теплиці ручна та важка, практично цілий день на ногах, але хто втягнувся в неї, і любить доглядати рослини, залишається тут надовго.

Директор пояснив, що томати ростуть на мінеральній ваті на спеціальних підв’язках і сягають висоти до 10 метрів. Вони плодоноситимуть до жовтня. Підживлення помідорів іде відповідно до фази розвитку рослин. Програму задає комп’ютер. Їхня продукція є екологічно чистою. Плоди мають гарний товарний вигляд і дуже смачні. Рослини запилюють джмелі. Без них томати не виростуть. На площу 3,6 га припадає 18 вуликів, де в кожному є від 50 до 70 джмелів.

В теплиці, в основному, працюють жінки. В бригаді, яка займається вирощуванням огірків, їх трудиться 26, а в •“томатній”  27.

Як розповіли працівники "томатної" теплиці, на роботу їх довозить автобус тепличного господарства. До речі, значна частина працюючих  це жителі Бишева, які прийшли сюди, коли тільки побудували теплиці. Є тут мешканці Червонограда, Сокаля, Горбкова, Тартакова, Переспи, Зубкова… Сумлінно працюють в огірковій бригаді Ганна Гуменюк, Марія Скопик, Ганна Коломаз, Любов Дацюк, а у “томатній”  Наталія Лесик, Наталія Савка, Наталія Коб’як. У цьому році їхній колектив поповнився молодими працівниками. Уже втягнулася у роботу Ірина Вишневська, яка трудиться декілька місяців. Жінка любить працювати із рослинами, тому й швидко освоїла роботу. Умови праці робітників хороші, власники їх щороку покращують. Є душові та кімната для прийому їжі. Працівники теплиці можуть купити свіжі овочі у крамниці за цінами дещо нижчими, ніж у сільських та міських магазинах.

Задоволені тим, що на території сільської ради є тепличне господарство й жителі сіл Волиця, Комарів та сільська рада. Адже люди мають роботу, йдуть відрахування у місцеву казну. До того ж ТзОВ допомагає селам вирішувати їхні нагальні соціальні питання, надає автотранспорт. А торік ТзОВ "СОТЕКО" разом з ПАФ "Білий Стік" заасфальтували дорогу у Комаріеві. С. Костюк каже, що тепличне господарство функціонує у цьому селі і тут працюють чимало селян, тож не можна стояти осторонь громадських справ. Варто згадати, що "СОТЕКО"  спонсор місцевої футбольної команди, яку тренує головний агроном Богдан Кривчук.

– Дехто каже, що інвестувати гроші в аграрний бізнес не вигідно. Та ТзОВ "СОТЕКО" є гарним прикладом того, як можна успішно вести тепличне господарство, розвивати його та створювати нові робочі місця. А секрет успіху у тому, що кожен працівник на своєму робочому місці дбає, щоб їхня продукція, від садіння до повноцінного дозрівання, була найвищої якості. Сподіваємось, що ТзОВ "СОТЕКО" і надалі радуватиме нас рясними врожаями найсмачніших сортів, які тут вирощують з любов’ю!

Любов ПУЗИЧ.

 

Фото Василя Сорочука.

Голос Сокальщини на GoogleNews

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

three × five =

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.