Дуже часто за незрозумілими науковими назвами ховаються доволі знайомі явища й предмети. Наприклад, фітофаги — це живі організми, які харчуються їжею рослинного походження повністю чи більшою частиною. Вони первинні споживачі у харчовому ланцюжку. В ході пристосування до рослинного раціону в організмах фітофагів з’явилися адаптивні фізіологічні й анатомічні особливості. Це широкі та міцні зуби для пережовування рослин, щільні щелепи та подовжений травний тракт.
Заради виживання травоїдні тварини формують стада чи інші групи. З інших адаптацій для виживання у середовищі існування — бічне розташування очей на черепі, добре розвинений слух для швидкої реакції на небезпеку.
Особливості рослиноїдних тварин
Фітофаги можуть жити в диких умовах та поряд з людиною. Дикі самостійно шукають їжу, тоді як домашніх годує та доглядає людина, забезпечуючи їх необхідними кормами. Серед найпомітніших особливостей таких тварин — пристосування системи травлення до перероблення та засвоєння великої кількості клітковини, інших складних вуглеводів, що є основою рослинного раціону. Це може проявлятися виділенням ферменту амілази, який добре розщеплює вуглеводи або наявністю у шлунку симбіотичних мікроорганізмів, що полегшують травлення (переважно у хребетних тварин). У деяких жуйних (корів, овець) шлунки багатокамерні, що теж полегшує засвоєння їжі.
Рослиноїдними є представники різних класів царства Тварин:
- комахи — сарана, попелиця, гусінь;
- ссавці — зайці, олені, корови, коні, жирафи;
- птахи — горлиці, чижі, щиглики.
Це тільки кілька прикладів, насправді видове різноманіття багатше.
Яку роль фітофаги відіграють в екосистемах
Як первинні споживачі рослин ці тварини перетворюють рослинну енергію на власну. Тому їх можуть уполювати хижаки та споживати для підтримки життєдіяльності. Це природний регулятор розміру популяцій м’ясоїдних і всеїдних організмів.
Також фітофаги контролюють рослини від надмірного розростання, що теж сприяє рівновазі у різноманітності видів в рамках однієї екосистеми.
Через тісний зв’язок рослини та фітофаги разом розвиваються, пристосовуються одні до одних:
- рослини — відрощують колючки, починають виділяти отруту;
- тварини — знаходять спосіб пережовувати та перетравлювати різні відрости, виробляють сталість до отрут.
В результаті перетравлення рослин та випорожнення травоїдні удобрюють ґрунт, сприяючи його родючості.