Поради

Особливості приготування кормів для свиней

Для виробників свинини основне значення має харчування свиней, бо понад 70 % вартості виробництва складає саме корм. Використання сільськогосподарських кормів із додатковими сумішами може бути дешевшим у порівнянні з годуванням промисловими кормами.

Однак фермерам, які виробляють корм самостійно, окрім сільськогосподарських машин і обладнання, треба купити відповідні машини для подрібнення кормової сировини, дозатори та змішувачі кормів. Правильне приготування корму безпосередньо впливає на ефективність годування тварин.

Спосіб приготування корму впливає на те, як ферменти, що виділяються в травній системі тварини, перероблюють та засвоюють поживні речовини, що містяться в їжі. Водночас важливо пам’ятати, що відповідна структура корму є важливим чинником у профілактиці захворювань як у молодих тварин, так і в дорослих особин. Ретельна підготовка і приготування корму спрямовані на поліпшення його смаку, збагачення поживними речовинами та полегшення перетравлення їжі. Також не забувайте про премікси для свиней.

Очищення та подрібнення

Зерна мають у своєму насіннєвому покриві великий вміст сирого волокна та антипоживних речовин, що знижує їхню харчову цінність. Щоби покращити ситуацію, для цих злаків і насіння бобових рослин необхідно провести відлущування. Завдяки його застосуванню можна знизити вміст сирого волокна до 1,5 %, тим самим збільшивши енергетичну цінність кормів.

Наступним кроком є подрібнення зерна або насіння до оптимального розміру. Кормові погано перетравлюються, тому їх варто ретельно подрібнити. Однак важливо розуміти, що дрібно подрібнені корми менш смачні, і під час їхньої подачі у свинарнику відбувається запилення повітря. У подрібненні зерна розрізняють три фракції: дрібну — 0,2–1,0 мм, середню — 1,0–1,8 мм і товсту — 1,8–2,6 мм.

Зерна злаків і насіння бобових рослин можна подрібнювати різними видами подрібнювачів. Ті, що працюють за принципом механічного руйнування частинок, називаються ударними. Циліндричні подрібнювачі працюють за принципом подрібнення й часткового розриву частинок, у той час, як функціонування дискових подрібнювачів полягає в розтиранні, подрібненні та розриві. Ударні дробарки найбільш часто використовуваними для приготування сумішей для свиней.

Якісне перемішування

Дуже важливим чинником, що впливає на якість кормової суміші, є ступінь змішування компонентів. Корм для свиней необхідно ретельно перемішати, для того, щоби взятий зразок корму містив усі його складники. Нерівномірне змішування кормових компонентів може бути причиною проблем зі здоров’ям свиней. За неправильного змішування сировини результатом найчастіше є діарея. Під час приготування корму необхідно точно зібрати та змішати всі поживні речовини. Ці інгредієнти вимагають точного вимірювання й подачі їх у правильному порядку. Для цього використовуються дозатори. Це пристрої, що забезпечують рівномірну подачу в певній кількості. Для точного дозування преміксів використовуються мікродозатори.

Ретельна підготовка і приготування корму також спрямовані на покращення його смаку, збагачення поживними речовинами та полегшення перетравлення їжі.

Порядок має значення

Під час змішування кормів варто пам’ятати про правильний порядок додавання кормових компонентів. Їхнє змішування починається із завантаження в змішувач сировини, що складається з найбільших частин. Потім додаються компоненти з більш дрібною фракцією, різні кормові добавки в подрібненій формі та решта складників. Тільки тоді ми змішуємо всю партію корму.

Добре підготовлений корм сприяє збільшенню доступу травних ферментів до поживних речовин, що містяться в їжі.

Голос Сокальщини на GoogleNews

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

12 − ten =

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.