Поради

Піца: історія, опис, причини популярності страви

У сучасній кулінарній культурі італійські коржики користуються великою популярністю. Їх пропонують у меню мільйони кафе та ресторанів у всьому світі, в тому числі, піцерія «МоnоПіца» в Києві. Незважаючи на простоту рецепту та невигадливість страви, вона характеризується поживністю та смаковою насиченістю.

Згадки про перші піци припадають на Середньовіччя. В ті часи коржі готувалися шляхом замішування в тісто подрібнених інгредієнтів начинки з подальшим випіканням. У готовому вигляді створювався аналог пирога. Сучасний варіант кращої піци, характеризується відособленістю тестової основи й начинки: остання покриває корж, а не замішується разом з ним. Але фінальний етап приготування страви також проходить у печі.

Які бувають піци?

Різноманітність італійських коржів можна розподілити у категорії за низкою ознак. Основні з них:

  • Форма та розмір. Піци бувають трикутними, квадратними, але найпоширеніші круглі. Діаметр коржа варіюється від 25 до 60 і більше сантиметрів.
  • Склад. Тестовий корж – основа страви. Він покривається зверху різними інгредієнтами начинки: м’ясними виробами, морепродуктами, сирами, овочами, фруктами, зеленню та різноманітними соусами.

Залежно від складу калорійність страви варіюється в широкому діапазоні. Зрозуміло, що дві піци середнього розміру – одна з асорті м’ясних продуктів, інша – виключно овочева – по-різному втамовують голод. У великій різноманітності коржів можна виділити деякі категорії страв за тематичністю. Наприклад, начинка може містити м’ясні або рибні інгредієнти, тільки сири, овочі або фрукти чи асорті компонентів різних категорій. Це дозволяє кожному бажаючому легко підібрати відповідну піцу (вегетаріанську, десертну тощо).

Чому італійська страва така популярна?

Піцу можна замовити у 8-9 із 10 ресторанів у будь-якій цивілізованій країні. Але чому вона така популярна? На це є кілька причин:

  • Поживність. Малої порції страви – діаметром до 30 см – цілком достатньо, аби повноцінно пообідати одній людині. А велика піца здатна нагодувати всю родину чи дружню компанію.
  • Універсальність. Традиційна італійська страва відмінно підходить практично до будь-якого столу. Вона може виступити як доповненням основного меню, так і головною родзинкою кулінарної програми.
  • Смакова різноманітність. Шляхом комбінування інгредієнтів начинки легко створити страву, яка здатна задовольнити смаки будь-якого гурмана. І любитель м’яса чи морепродуктів, і поціновувач солодкого, і вегетаріанець знайдуть для себе гідний варіант.
  • Швидкість приготування. Хоча піцу частіше замовляють з доставкою, ніж готують самостійно, цей момент має велике значення. Чим менше часу потрібно закладу на створення кулінарного шедевра, тим раніше він з’явиться на столі споживача.

При замовленні піци рекомендуємо звертатися до спеціалізованого закладу – наприклад, у піцерію «МоnоПіца». Ресторан фокусує ресурси на конкретному кулінарному напрямі. А тому він пропонує страви найвищої якості та повноцінний сервіс. Окрім піци в меню представлені різні доповнення та напої – все необхідне для повноцінної трапези.

Голос Сокальщини на GoogleNews