Поради

Процес виготовлення білих вин: від винограду до купівлі

Процес виготовлення білих вин: від винограду до купівлі

Розмаїття білих вин вражає: дві однакові пляшки не з’являться навіть в один рік. Напій зазвичай описують як свіжий і кислий. Смак — тонкий, фруктово-квітковий. Біле вино можна замовити за посиланням: https://goodwine.com.ua/ua/vino/cvet/belye.html. Що потрібно знати про основні технологічні моменти перед замовленням та як вони впливають на смако-ароматичну композицію — з’ясуймо в статті.

Секрет виготовлення білих вин

Основні етапи та принципи:

  1. Вирощування винограду. Якість винограду — ключ до успіху. Виноград можна культивувати самостійно або закуповувати в місцевих фермерів. Зазвичай компанії вдаються до першого варіанта.
  2. Збір ягід. Виноградарі збирають урожай у різну пору року — залежно від розташування. Виноград на півночі від екватора збирають у серпні-жовтні. На півдні — у будь-який момент із лютого до квітня включно. Після збору ягоди сортують, якщо їх збирали не вручну, та відправляють до первинного переробного цеху.
  3. Пресування. Ягоди пресують, щоб вичавити сік. Це важлива частина процесу виробництва білих вин, оскільки вони ферментуються без додавання виноградної шкірки та кісточок.
  4. Відстоювання. На цьому етапі осад збирається внизу, а концентрований сік — згори. Прозорий сік — якісний кінцевий результат.
  5. Ферментація. Дріжджі та виноградний сік змішують, щоб вивільнити спирт і вуглекислий газ. Бродіння білих вин — довготривалий процес, оскільки виробнику важливо дотримуватися низьких температурних показників.
  6. Витримка. Після завершення ферментації нейтральні вина зазвичай відправляють старіти. Витримку здійснюють різними способами. Переважно білі вина зберігають у закритих металевих резервуарах, які використовують для обмеження впливу кисню. Так зберігається свіжий фруктово-квітковий смак. Якщо біле вино витримують у дубових бочках, це збільшує контакт із киснем, а також вносить нові смакові акценти.

Далі — консервація. На цьому етапі використовують діоксид сірки (SO₂), який запобігає псуванню вин. Упродовж останніх років винороби відмовляються від цього методу, спрямовуючи зусилля на виготовлення натуральних білих вин.

Передостанній штрих — фільтрація. На цьому етапі позбавляються від твердих залишків, а також осаду, що утворився в процесі виготовлення. Якщо пропустити фільтрацію, біле вино втрачає характерний прозорий відтінок.

Кінцева стадія — розлив. Біле вино потрапляє до фірмової скляної пляшки. Розлив здійснюють на автоматизованих заводських лініях, що перешкоджає потраплянню всередину хвороботворних бактерій. Тепер напій готовий до продажу та дегустації в компанії друзів і близьких.

Голос Сокальщини на GoogleNews