Site icon Голос Сокальщини – новини Сокаля, Шептицького

Що таке ПЕТ-упаковка і, на що звернути увагу під час вибору пластикової тари

Рet лоток – різновид упаковки, який зараз користується шаленою популярністю. Він зроблений з поліетилентерефталату, тож – міцний та гнучкий. Попит на цей товар пояснюється його властивостями:

Чи мають ПЕТ-лотки певні негативні якості? Вони не відрізняються високими бар’єрними властивостями і не призначені для захисту вмісту від ультрафіолету, тому потребують вибору умов для зберігання з рахуванням даного факту.

Спеціальні позначки на упаковці

Окрім ПЕТ-лотків, існує величезна кількість пластикової тари. Обираючи її, варто звернути увагу на маркування. Як правило, воно розміщене на дні упаковки. Це може бути, наприклад, позначка у вигляді стрілок, що формують трикутник. Про що йде мова? Про можливість повторної переробки сировини – створення/використання/утилізація. Цифри, що розміщуються в середині, можуть розповісти про вид матеріалу, який використовувався для виробництва тари, адже вона може бути різною:

Цифрою 1 позначається поліетилентерефталат, тобто РЕТ. Його активно використовують для виготовлення пляшок для води, соків та безалкогольних напоїв. Роблять з ПЕТ пластику й одноразові тарілки та стакани, упаковку для молочних продуктів та олії, тару для порошків і сипучих. Варто зазначити, що вона не призначена для гарячої їжі та розігрівання в мікрохвильовці. Рекомендований термін експлуатації складає 12 місяців. Потім існує ризик виділення шкідливих речовин.

Під цифрою 2 ховається HDPE, тобто поліетилен високої щільності (низького тиску). З нього роблять пакети та упаковку для молока, тару для мийних засобів і шампунів. Це відносно нешкідливий матеріал, хоча він може виділяти формальдегід.

Цифра 3 – полівінілхлорид. Він не підходить для виробництва тари, що контактує з продуктами харчування, однак з нього можна виготовляти ємності для технічних рідин, а також труби, скатертини, елементи меблів. З чого ж роблять сміттєві пакети? З LDPE, тобто поліетилену високого тиску (низької щільності). Матеріал відмінно підходить для створення м’якої упаковки та харчової плівки. Його використовують для упакування промислових, харчових і фармацевтичних продуктів. Контактувати з холодними продуктами може поліетилен (якщо він містить маркування у вигляді виделки та стакану). Матеріал витримує температуру до 100°С та не чутливий до ударів, наділений хімічною стійкістю.

Цифра 5 позначає поліпропілен, що є абсолютно безпечним для застосування в харчовій промисловості. З нього роблять банки, стакани, посуд, які відрізняються термостійкістю та витримують навіть кип’ятіння. Максимальна температура використання не перевищує +130ºС. Такі вироби не псуються від розігрівання в мікрохвильовці і можуть бути використані для розливання гарячих напоїв, проте вони чутливі до алкоголю.

Це далеко не всі існуючі види пластику. Кожен із них має певну сферу використання, та визначити чи може він контактувати з харчовими продуктами – легко, наявність позначки келих/виделка – явний знак того, що упаковка є абсолютно безпечною. Якщо ж ця позначка перекреслена, то тара підходить лише для непродовольчих товарів. Завітайте на сайт компанії Леонікс, щоб придбати упаковку та ємності для продуктів харчування!

Exit mobile version