Поради

Стандарт чистоти, або як правильно зберігати відходи у закладах громадського харчування

Zero waste — чудова тенденція, спрямована на збереження природних ресурсів та турботу про навколишнє середовище. Але коли ми говоримо про заклади громадського харчування, то тут відходи є невід’ємною частиною робочого процесу. Тут існує технологічна карта, існують терміни зберігання продуктів.

В кафе та ресторанах питання відходів не є питанням екології, це скоріше мікрологістичне завдання, яке потрібно вирішувати чітко та якісно.

Що ж потрібно для безпечного та правильного зберігання відходів у кафе, ресторані, їдальні тощо? Сміттєві контейнери та пакети. Чим вони відрізняються, та як обрати оптимальний варіант? Розкажуть експерти «НОРМАК».

Типи баків для сміття

Класифікація за матеріалами виготовлення

Контейнери для відходів виготовляються з:

  • пластику (поліетилену);
  • металу (нержавіючої сталі, алюмінію);
  • бетону.

Баки із бетону розраховані на вуличне використання. Ємності із пластику та металу можуть бути встановлені як на вулиці, так і в приміщенні.

Розмір контейнеру

Місткість бака визначається обсягом відходів, який він може вмістити при максимальному заповненні. У закладах громадського харчування будуть корисні як маленькі ємності для сміття місткістю 10–30 літрів, так і баки об’ємом понад 100 літрів.

Різна конструкція баків для відходів

Ємності для відходів поділяються на:

  • баки для вуличного розміщення (комунальні), призначені для великих обсягів сміття;
  • баки для промислового та будівельного сміття;
  • баки для вторинної сировини;
  • контейнери для сфери HoReCa.

Сміттєві контейнери можуть мати круглу, напівкруглу або прямокутну форму. Для обмежених площ більше підходять ємності хоча б із однією пласкою стороною. Такі баки зручно розміщуються біля стіни.

Для різних ємностей передбачені різні кришки:

  • пласка кришка (повністю закриває бак, запобігаючи поширенню запахів);
  • кришка-купол (може мати невеликий отвір або відкидний елемент, який дозволяє легко та швидко викидати сміття);
  • кришка-воронка (зазвичай використовується для контейнерів, встановлених у громадських місцях);
  • відкидна кришка (зручно та швидко відкривається за допомогою педалі).

Деякі баки для спрощення транспортування встановлюються на підставку з колесами.

Що потрібно врахувати при виборі контейнера для сміття?

Наявність кришки — обов’язкова

У закладах громадського харчування прийнято використовувати баки для сміття з кришками. Ця вимога регламентована Законом України «Про основні засади та вимоги до безпеки та якості харчових продуктів». Кришка приховує вміст бака від сторонніх очей та попереджає поширення хвороботворних бактерій.

Кришка може бути відкидною або знімною.


Кришка контейнера для відходів повинна відкриватися швидко та зручно. Для частого використання підійде бак із відкидною кришкою, що відкривається натисканням педалі.


Швидка та гігієнічна утилізація

Використовуючи контейнери з педаллю, можна швидко викинути сміття, не відкриваючи кришку руками.

Контейнер для відходів One Chef с педаллю Step on замовити в компанії «Нормак»
Обираючи такий бак, зверніть увагу на поверхню педалі: вона повинна бути нековзкою

Обирайте контейнери із якісних матеріалів

Бак повинен бути міцним та зносостійким. Тоді його не доведеться часто замінювати. Якісний поліетилен — оптимальний матеріал для сміттєвих контейнерів. Такі ємності — легкі та стійкі до деформації. На них не утворюються сколи та вм’ятини. До того ж їх легко мити.

Ємності з поліетилену підходять для використання як усередині приміщень, так і на вулиці.

Мобільність — важлива умова для сміттєвого бака

Для зручного транспортування бака можна використовувати підставку на колесах. Якщо ж не плануєте користуватися підставкою, зверніть увагу на основу контейнера. Якщо вона досить міцна, значить такий бак можна перетягувати по підлозі, не піднімаючи.


Посилена основа контейнера знижує зношування від перетягування по підлозі.


Вогнестійкий матеріал

Деякі контейнери для відходів виготовляються з вогнестійкого пластику. Такий матеріал робить експлуатацію бака безпечнішою.

І знову про об’єм баків

Для кухні кафе або ресторану, для їдальні або для розміщення у торговому залі можуть підійти контейнери об’ємом від 10 до 40 літрів. Для більшої кількості відходів (на складах, в розважальних центрах, на території котеджних містечок, офісних центрів) потрібні ємності більше 100 літрів.

Контейнер для відходів має бути максимально корисним. Не потрібно ставити 50-літровий бокс там, де достатньо бака об’ємом 20 літрів.


Для розміщення великих баків потрібна велика площа. Встановлення таких контейнерів у закладі має бути обґрунтованим.


Ергономічні ручки

У баках великого обсягу важливу роль відіграють ручки. Оптимальний варіант — суцільнолиті ручки, виконані у формі заглиблень.

Можливість штабелювання

Щоб не займати багато місця, порожні баки можна зберігати складеними один в одному. Ми рекомендуємо обирати контейнери, що штабелюються. Завдяки особливостям конструкції, такі баки не застряють один в одному і легко розділяються.

Комерційні баки для відходів та вогнестійкі сміттєві відра One Chef
Контейнери та відра для сміття, що штабелюються

Все про пакети для сміття

Сміттєві пакети — важлива деталь для зберігання відходів. Вони значно полегшують працю персоналу. Сміттєві пакети виготовляються з поліетилену низького, середнього або високого тиску. Вони відрізняються один від одного:

  • щільністю;
  • обсягом;
  • габаритними розмірами;
  • типом швів.

Щільність пакету

Від щільності матеріалу залежить, яку вага відходів зможе витримати пакет.

Пакети до 10 мкм — найтонші. Такі пакети зазвичай виробляються об’ємом не більше 30 літрів і можуть витримати 1–2 кг відходів.

Пакети щільністю 10–16 мкм розраховані на вагу до 4–5 кг. Вони можуть мати обсяг до 50 л.

Пакети 20–50 мкм витримають 5–10 кг відходів. Але якщо мова про відходи з гострими кутами, такий пакет може легко прорватися.

Пакети щільністю 50–80 мкм підійдуть для транспортування понад 20 кг сміття. Їхній обсяг зазвичай знаходиться в діапазоні 60–200 літрів.

Тип швів

Крім щільності та якості матеріалу, значення мають і зварні шви. Шов може бути лінійним (полотно проклеєне лінійно з боків та/або на дні) та фальцованим (дно пакета зібране у «зірочку»).

Більш міцними та зручними вважаються пакети з дном у вигляді «зірочки».

Додаткові деталі

Для комфортного використання деяких пакетів передбачені стрічки або шнури. Вони потрібні для того, щоб швидко зав’язати пакет зі сміттям.

Допомога професіоналів у виборі контейнера для відходів

Обладнання та інвентар для HoReCa повинні бути максимально корисними та зручними. Вони впливають на продуктивність персоналу та швидкість виконання робочих процесів. І сміттєві контейнери — не виняток.

Щоб обрати потрібний варіант, проаналізуйте кількість відходів. Подумайте і про площу, яку займе бак на кухні чи складі.

Якщо ви сумніваєтеся, яка ємність більше підійде Вам, зверніться за допомогою до експертів «Normak».

Контакти компанії «Нормак»

Сайт: normak.com.ua

Телефон: 044 383-59-50, 068 564-58-52, 066 055-18-99

Адреса: вул. Робоча 89, м. Дніпро, 49008, Україна

Email: info@normak.com.ua

Instagram: instagram.com/normak_ua/

Опубліковано на замовлення
Ideas Bureau Slav.ua

Ideas Bureau Slav.ua — комплексне просування вашого бізнесу. Надійно. Професійно.

Голос Сокальщини на GoogleNews

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

13 − eleven =

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.