Цукровий діабет: як запобігти хворобі або сповільнити її прогресування | Яворівська РДА
Андрій Гаврилюк
Цукровий діабет: як запобігти хворобі або сповільнити її прогресування
Як змінити харчування, щоби знизити ризик розвитку діабетуЩоб зменшити ризик появи діабету, варто мінімізувати споживання або взагалі відмовитися від доданого цукру та попередньо оброблених продуктів харчування, включно з обробленими зерновими продуктами (борошно, білий рис). Краще – замініть їх на цільнозернові. Намагайтеся збільшити споживання клітковини – овочів та фруктів. Фрукти й овочі, які не містять крохмалю, повинні становити щонайменше половину щоденного раціону. Бобові культури (сочевиця, боби, нут, горох) також містять багато клітковини та корисного для здоров’я рослинного білка. Люди, які їдять багато продуктів з високим вмістом клітковини, як правило, споживають менше калорій, не набирають надмірної ваги, а отже мають менший ризик розвитку діабету. Змінити харчові звички вам може допомогти сімейний лікар. Нагадаємо, на Львівщині зареєстрували понад 67 тисяч хворих на цукровий діабет, з них 13 390 – інсулінозалежних та 943 дитини. Щоб вберегтися від діабету 2 типу, необхідно: досягніть нормальної ваги тіла та підтримуйте її; будьте фізично активними – приділяйте не менше ніж 150 хвилин на тиждень регулярній фізичній активності; дотримуйтеся здорового харчування та зменште кількість цукру і насичених жирів в раціоні; утримайтесь від куріння Допис підготували у межах інформаційної кампанії міністра охорони здоров’я України «Здоровіші разом» та з нагоди Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом. Львівська обласна державна адміністрація