Влітку можливий ріст випадків виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, пов'язаних з вживанням продуктів харчування та питної води, забруднених хвороботворчими мікробами. Більшість групових інфекційних захворювань та отруєнь виникають після проведення масових святкувань – весіль, ювілеїв, випускних вечорів тощо. Джерелом інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, які готуються "із запасом", що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань.
Основними причинами спалахів є залучення до приготування страв випадкових осіб, без пройденого медичного огляду та необізнаність з елементарними правилами особистої гігієни, а також порушення технології приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму.
Щоб не мати проблем із здоров'ям, громадянам радимо не вживати продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з простроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін. Не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб, а купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі, вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції. Не готувати продукти із запасом. Приготовані страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання, піддавати вторинній термічній обробці. Зберігання приготованої страви без холоду не повинно перевищувати дві години. Не брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання). Не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини. Не приготовляти багатокомпонентні страви, що вимагають високої термічної обробки (паштети, м'ясні салати тощо) в небезпечних умовах. При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною, проточною водою, а при споживанні дітьми – облити окропом.
Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану. При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і проварена. Для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води.
Перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди треба мити руки з милом. Обов'язково мити їх після відвідування туалетів.
Для відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити малечу з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни. Дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти.
Для купання та відпочинку варто користуватися лише офіційно дозволеними пляжами. А у разі виявлення перших ознак кишкового захворювання, терміново звернутись до найближчого лікувального закладу, а не займатись самолікуванням!
Андрій МИСИК, в. о. начальника управління держпродспоживслужби в Сокальському районі.