Кавун, солодкий і такий соковитий, асоціюється у кожного з нас з жаркими літніми днями, відпочинком і позитивом. Ще кілька десятиліть тому його вирощували тільки на півдні нашої країни. Але в останні роки ми спостерігаємо досить спекотну літню погоду і в центрі України і на заході. Такий температурний режим дозволяє вирощувати кавун в Києві, Черкасах та навіть у Львові. Щоб насолодитися неповторним смаком цього плоду, купите в Яскрава Клумба насіння кавуна і спробуйте виростити його самостійно.
Що таке кавун і звідки він родом?
Кавуном називають і саму рослину і його плід. Він відноситься до загону гарбузових. Тому його дуже смачний плід можна однозначно назвати фруктом, овочем чи ягодою. Найбільш точну назву – гарбузова ягода. Це однорічна рослина з потужними стеблами, широкими махровими листям. Плід – великий від 2 до 20 і вище кг (в залежності від сорту). Складається з щільної смугастої шкірки зеленого кольору, яскраво-червоною м’якоті і великої кількості насіння всередині. Вчені вважають, що батьківщиною кавуна є Південна Африка. Проте ці дикорослі рослини у великій кількості знаходять також в джунглях Південної Америки. Так чи інакше, але історія цього смачного і цінного плоду налічує тисячоліття. Про нього знали ще в Стародавньому Єгипті і Вавилоні.
Насіння і м’якоть кавуна – корисні якості
Кавун – це унікальна рослина, плід якого однаково смачний і корисний. Насіння і м’якоть містять у великій кількості
- Вітаміни A, C, B1, B2, PP і фолієву кислоту.
- Мікроелементи – залізо, йод, кобальт, марганець, мідь, цинк, фтор.
- Макроелементи – кальцій, калій, магній, натрій, фосфор.
- Амінокислоти, серед яких виділяють лікопен, потужний антиоксидант, особливо корисний для чоловічого здоров’я.
Кавун допомагає лікувати анемію, захворювання опорно-рухового апарату, шлунково-кишкового тракту, печінки, нирок, жовчного міхура, серцево-судинні хвороби. Сік запобігає утворенню піску і каменів, це відмінне сечогінний засіб. А ще кавунова дієта – це прекрасний спосіб легко і смачно скинути кілька зайвих кілограмів.
У багатьох країнах світу, особливо на Сході, великою популярністю користуються обсмажені кавунове насіння. Так як скоринка у них досить жорстка, при приготуванні насіння ще пропарюють в сольовому розчині. В основному кавуни вживають в їжу в свіжому вигляді, однак їх також можна маринувати або переробляти на цукати.
Насіння кавуна – які вибрати
У світі існує понад 120 сортів кавунів. Їх вирощують в південних широтах, де вдосталь теплих і сонячних днів. На Україні добре ростуть сорти з вегетаційним періодом до 100 днів.
Для того, щоб виростити хороший урожай кавунів, слід оцінити всі достоїнства і недоліки вашої земельної ділянки, а також клімат регіону проживання. Якщо ви житель півдня України, то маєте ширші можливості вибору. Безумовним лідером для цього регіону є сорт Астраханський. Рослина невибаглива, добре переносить посушливі періоди, на початку серпня формує плоди вагою 10 кг і вище, які добре зберігаються. Те ж можна сказати і ще про одного популярного сорті – Кримсон Світ. На півдні можна висаджувати насіння безпосередньо в грунт. Тут без проблем зростає будь-який сорт.
Для того, щоб кавуни добре росли і плодоносили в середніх широтах нашої країни, необхідно приділити їм трохи більше уваги. В першу чергу, вивчіть опис сорту. Вибирайте ранні сорти з вегетаційним періодом 65 – 80 днів (Скорик, Топ Ган F2, Талісман F2). Не женіться за розміром. Невеликі кавуни в середніх широтах мають більше шансів на дозрівання (Вогник, Шуга Бейбі). Якщо ви плануєте виростити кавун в теплиці, зверніть увагу на ті сорти, які мають менше бадилля і, відповідно, менше плетуться. Якщо висаджуєте рослина у відкритий грунт – більше шансів матиме розсада. Її висаджують в травні, коли мине загроза заморозків і середня температура не буде нижче +12. Головне – виділіть кавуну найбільш сонячний ділянку. У тіні ви його виростити не зможете.
Насіння кавуна – набуваємо дивини
Багато сортові рослини вміють дивувати. Так особливістю сорту Бочка Меду є те, що плід буде солодким, незалежно від розміру. Вважається, що чим більше кавун, тим він солодший. Бочка меду ламає цей стереотип.
Багато нарікають на товсту шкірку кавунів. І тут є виняток – сорт Чорногорець. Його шкірка, на відміну від інших, набагато тонше.
Нестандартними кольорами дивують Чарльстон Грей і Янусик. Чарльстон Грей має незвичайну овальну форму і шкірку світлого зеленувато-сірого кольору. А Янусик потішить незвичайної жовтою м’якоттю. При цьому смакові якості цих кавунів нітрохи не гірше за інших.
Виростите смачний і корисний кавун! Він зобов’язаний стати прикрасою вашого літнього столу.