Розлив будь-якого рідкого продукту у наш час – процес майже повністю автоматизований. І чим масштабніше підприємство, тим менше операцій на ньому робиться вручну. Завдяки цьому розлив можливий в дійсно серйозних об’ємах. Правильно налаштована лінія, складена із високотехнологічного обладнання, може видавати продуктивність на рівні 10-12 тисяч пляшок за годину. У цій статті ми розглянемо головні складові типової лінії розливу, а також сам процес її роботи.
Яке обладнання є необхіднім для ефективної лінії розливу
Лінія розливу може складатися із різного набору механізмів, все залежить від того, наскільки вона буде автоматизованою. Загалом стандартний набір виглядає наступним чином:
- Механізми що готовлять рідину до використання;
- Купажна техніка;
- Обладнання для видуву тари (необхідне лише при використанні пластикових пляшок, скляні зазвичай відразу готові для використання);
- Дискретний дозатор (іноді використовується ваговий);
- Техніка для закупорки тари;
- Етикувальна машина (наліплює етикетки);
- Механізм для формування групової упаковки (зазвичай використовується при великих об’ємах).
Як проводиться розлив рідких продуктів
Зазвичай лінія розливу працює за таким алгоритмом:
- Спочатку йде етап підготовки тари. У разі використання пластикових пляшок, їх пропускають через видувний прилад. Для скляних бутлів це робити не потрібно. Якщо тара неідеально чиста (а так переважно й буває), то її миють за допомогою спеціального обладнання. У результаті, к наповненню допускаються лише абсолютно чисті пляшки, без вм’ятин та пошкоджень.
- Наступний етап – дозування. За допомогою дискретного або вагового дозатора пляшка наповнюється до заздалегідь встановленого рівня. Головна різниця між ваговим та дискретним обладнанням – цільовий тип рідини. У першому випадку можна розливати хімічні рідини, а у другому – ні. В Україні виготовленням якісних дозаторів займається компанія ФлексМаш.
- Після наповнення пляшка закупорюється. Для цього також застосовується спеціальна техніка. Вона працює майже в автоматичному режимі, власноручно треба лише оновлювати запас кришок.
- На цьому етапі на тару наклеюється етикетка. Етикувальні машини можуть бути як автомат, так і напівавтомат.
- В кінці продукція об’єднується в групові упаковки, зазвичай по 6 пляшок.
Підсумки
Організація високопродуктивної лінії розливу потребує якісної техніки, спеціально налаштованого приміщення та з розумом відрегульованого робочого процесу. Враховуючи високу вартість необхідної техніки, підбирати та встановлювати її краще за допомогою спеціалістів.