Site icon Голос Сокальщини – новини Сокаля, Шептицького

Запаси на випадок майбутніх катаклізмів: вибираємо 9 кращих і 6 найгірших продуктів

Пандемія не закінчилася, а від запасатися ми вже втомилися. Але чи всі ми нікого правильно?

 

Пам’ятаєте, як місяць тому всі запасалися, люто скуповуючи гречку, макарони та консерви? Продуктового дефіциту не сталося, і ми трохи розслабилися.

Альо вірус нікуди не зник. І необхідність організувати життя так, щоб мінімально вибиратися з дому — теж. Якщо ви плануєте запастися корисними і смачними продуктами з тривалим терміном зберігання, є кілька непоганих варіантів.

Як дотримати баланс? Як не застрягти біля полиці з локшиною швидкого приготування, а знайті щось по‑справжньому якісне?

Як не впасти в нестримне сухарикохрумство і чипсогрызство? Зробити здоровий вибір в магазині куди складніше, ніж в теорії вирішити «я куплю корисне і смачне».

Забити продуктовий візок цукерками дуже приємно, але на жаль — солодощі не підтримають імунну систему і не допоможуть хорошому самопочуттю. Заїдання стресу цукром — справа звичайна (всі ми іноді так робимо), але на довгій дистанції від цього буде більше шкоди, ніж користі.

Ми склали для вас список покупок продуктів з тривалим терміном зберігання та високою харчовою цінністю.

Вони багаті антиоксидантами, клітковиною, білками і корисними жирами, щоб закривати карантинну потреба в енергії, а нас самих підтримувати в найкращому стані.

І, щоб не стало зовсім сумно, ми підібрали шість не надто корисних (але смачних!) покупок. А ви самі вирішите, чи варто приносити їх додому.

Здоровий вибір

1. Чорнослив та інші сухофрукти

Чорнослив — відмінний джерелом клітковини, а його термін придатності не менше дванадцяти місяців! Він покращує травлення, а безліч інших сухофруктів містять справжнє джерело корисних мінералів. Тільки перевірте, щоб у складі не було цукру (сироп іноді додають при сушінні фруктів).

2. Бобові

Вживання в їжу бобових допомагає додати в раціон такий потрібний нам протеїн. У сочевиці, квасолі, горосі та нуте рослинного білка предостатньо! А з ним — і клітковини.

Вам підійдуть як консерви, так і сухі боби. Альо останні доведеться гарненько вимочити і виварити, щоб уникнути того-самого-неприємного-побічного-ефекту. Галасливого і погано пахне.

3. Гарбуз і капуста

Капусту можна їсти свіжою, вареною, запеченою і смаженою, а зберігається в холодильнику вона не менше трьох тижнів.

Гарбуз, застосувань для якої кухні нітрохи не менше, можна навіть не класти в холодильник — на прохолодному підлозі або в шафі вона відмінно перележит і місяць, і два, і навіть три (не всі сорти). Урізноманітнити капустяно-гарбузове меню допоможуть різні спеції і м’ясо, від свинини до птиці.

4. Яблука

Яблука чудово зберігаються тривалий час, особливо кислі або сорти з щільною шкіркою. З ними можна приготувати купу десертів, запекти в духовці, додати в смузі. Та й просто похрумтіти яблуком над книжкою — суцільне задоволення.

Наберіть в пошуковику «рецепти страв з яблуками» та розбудіть свого внутрішнього кулінара — наприклад, спробуйте приготувати курочку на подушці з кислих яблук.

5. Вівсянка

Клітковина, відчуття ситості і заспокоєний шлунок — вісь що подарує нам вівсянка. Вона може зберігатися не менше року (ми сподіваємося, що стільки карантин точно не триватиме). І якщо вас не занадто тягне на нудну тарілку каші, ви в будь-який момент можете зліпити вівсяні печиво з родзинками, горіхами або навіть шматочками шоколаду.

6. Консервований лосось і тунець

Багаті білком лосось і тунець стануть прекрасними варіантами для вашої шафи з припасами. Хочете приготувати ситний салат в будь-який час дня і ночі? Змішайте пару банок тунця, варене яйце і пару ложок майонезу. З тією ж метою можна заморозити пару курячих грудок і тримати їх у морозилці на випадок, коли організм вимагає чогось простого і нажористого.

7. Заморожені овочі, фрукти і ягоди

До речі про морозилці — загляньте до відділу заморожених продуктів. Овочі і фрукти, навіть заморожені, нітрохи не поступаються своїм «свіжим» аналогам. Шокова заморозка, яку використовують зараз виробники, зберігає весь смак, поживні речовини і текстуру їжі.

8. Кокосове молоко

Воно вже перестало бути екзотикою і проникло навіть в магазини «біля дому». Якщо ви хочете урізноманітнити своє меню чимось екзотичним на смак, то банку кокосового молока (або вершків) — ваш вибір.

Кокосове молоко можна використовувати в солодких стравах — приготувати домашні «Рафаелло» або навіть морозиво. А можна знайте рецепти з Індії, наприклад, щоб впасти в безкраї невивчені поля каррі і густих пряних супів з кокосовим присмаком. Часу-то багато!

9. Спеції

Поповніть полку зі спеціями — вони повинні стати кращим другом в нинішні часи, коли ми всі стали готувати вдома більше, а нудьгувати — частіше. Переберіть свої запаси, позбудьтеся від усього, що постаріло і згіркнуло, і накупите нових пакетиків.

Менш здоровий вибір

Скажемо відразу — немає нічого жахливого в тому, щоб іноді з’єднання їсти щось солодке, жирні або солоне. Але стежте, щоб ці продукти не перетворилися в основу карантинного раціону (та й будь-якого іншого теж).

1. Суміші для випічки

Іноді нам всім хочеться домашньої випічки, а затівати метушню з нуля — просто нестерпно. На такі випадки в магазинах продаються готові суміші. Кекси, торті, брауні, оладки… Зазвичай пакети з ними можна знайте там же, де стоїть звичайна мука. Додати доведеться воду і масло (іноді — молоко і яйця).

2. Їй молоко і вершки

Так, здається, що така річ ніколи не знадобиться. Альо молоко має тенденцію псуватися раптово, і зараз далеко не всі можуть вибігти в магазин так спокійно, як робили це рік, півроку або навіть три місяці тому. Якщо у вас буде альтернатива в шафі, то жити стане спокійніше — перевірено.

Альо не забудьте подивитися на список інгредієнтів: нехай «вершків» буде максимально корисний склад.

3. Напівфабрикати

Нагетси, котлети, пельмені, вареники, млинці… Ім’я їм легіон, а від користі не надто багато.

Альо іноді настає момент, коли для готування немає сил, бажання або часу. У цьому випадку розігріти готову котлетку куди краще, ніж жувати сухарики. Крім того, не забувайте, чому ми всі сидимо вдома — може наступити момент, коли ви або хтось із домашніх захворіє. І тоді вже буде не до складних вишуканих страв.

4. Заморожена піца

Цей варіант для того випадку, коли немає сил навіть нагетси підсмажити. Відкрийте духовку, поставте таймер — все. Можна втамовувати голод. Безумовно, таке не повинно відбуватися кожен день, інакше з карантину ми не вийдемо, а выкатимся. Альо визнати свої законні слабкості годиною вкрай важливо. І дозволити собі лінуватися — теж.

5. Супи

Супи в пакетиках або консервах можуть стати непоганою підмогою в тих випадках, коли приготувати борщ з нуля не можна, а чогось гарячого, рідкого і ситного все-таки хочеться.

6. Морозиво

Морозиво зберігається довго, підвищує настрій і може дуже порадувати в сумний момент. Замість того, щоб перегортати соціальні мережі або нервово аналізувати новинні зведення, дістаньте упаковку морозиво і з’єднання їжте пару ложечок. Для фігури не корисно, альо вісь для душевного здоров’я іноді — дуже.

Складіть список продуктів заздалегідь, щоб мінімізувати час перебування в магазині, додайте в нього щось «для душі» і не забудьте про користь. Карантин не вічний, і скоро ми повернемося в світ спонтанних походів за свіжим хлібом або хрумкими огірочками!

Читайте також: Як ходити по магазинах без страху заразитися

Exit mobile version