Сирне фондю – традиційне блюдо швейцарської кухні, ідея приготування якого належить пастухам. Для них найпростішим варіантом ситно і смачно поїсти далеко від дому було – розтопити сир, який завжди під рукою. Але завдяки витонченому і оригінальному смаку просте блюдо забажав справжнім гурманам.
Які сиру використовуються для приготування?
Швейцарське фондю готується відповідно з сортів сиру, які виробляються в Швейцарії. Важливо вибирати легкоплавкий сир, який не буде занадто швидко тверднути, так як це не кращим чином позначиться на смаку страви. До того ж є його буде незручно.
Для фондю з швейцарських сирів використовуються наступні сорти:
- Емменталь. Цей сир відмінно плавиться. Його оригінальний мигдальний присмак зробити незвичайним і готову страву;
Грюйєр. Найзнаменитіший сорт швейцарського сиру, який має підтверджене походження – тобто ніякий інший продукт (навіть приготований за тією ж технологією і з схожими смаковими якостями) не може вважатися грюйер, якщо він зроблений не в Швейцарії. Смак цього сорту сиру розкривається в кілька етапів: спочатку в ньому відчуваються фруктові нотки, а потім – горіхові;
Бюнднер. Володіє пряними нотками для цінителів вишуканих смаків;
Хільда. Вершковий сир із солодким присмаком, який робить смак фондю м’якше.
І це тільки декілька сортів сирів родом зі Швейцарії, які можуть бути використані в різних поєднаннях для приготування смачного фондю.
Швейцарське фондю в Україні
Не обов’язково вирушати до Швейцарії, щоб спробувати блюдо, приготоване за традиційним рецептом. В Україні фондю купити можна в ресторанах, які дотримуються традиційних рецептів, мають своїх постачальників оригінальних сортів сирів з Швейцарії і пропонують сирне фондю в декількох інтерпретаціях на будь-який смак.
Щоб насолодитися дійсно оригінальним смаком страви, передає стародавні традиції його приготування, краще звертатися саме в ресторани, які спеціалізуються на швейцарській кухні. В цьому випадку вам гарантований підбір кращих сортів швейцарського сиру для приготування страви, їх оригінальність, свіжість і бездоганну якість. Ці умови дотримуються в ресторанах швейцарської кухні Le Komora в Києві і Харкові.
Чим доповнити вечерю?
Кращим доповненням до страви, яка не буде згладжувати його смак, а дозволить насолодитися поєднанням сирів, – це невеликі шматочки злегка підсушеного хліба. Їх легко карати на довгі вилки, щоб занурювати в розтоплений сир. Хліб повинен бути сухим зверху і м’яким всередині, щоб підвищити задоволення від поїдання фондю. Поїсти сирне фондю можна і з овочами або м’ясними добавками – це велике поле для експериментів справжніх гурманів. Які закуски будуть ідеально поєднуватися з фондю, залежить від того, які сорти сиру використовувалися для його приготування.
Кращий напій, який може доповнити смак страви, – це біле вино:
- рислінг;
- Годелья;
- піно Гріджо;
- совіньон блан;
- Віонье;
- Шенен Блан.
Можна підібрати і червоні сорти вин, хоча поєднання смаків може виявитися менш гармонійним. Але любителям червоних вин може сподобатися запивати блюдо легкими і не витриманими сортами.
Просте унікальне за смаковими якостями блюдо швейцарської кухні швидко завойовує нових шанувальників, варто тільки знайти свій варіант фондю, приготований з сирів, які припадуть вам до смаку і доповнити відповідними закусками. Особливо цінують фондю шанувальники експериментувати з власним меню, так як блюдо може бути щоразу різним, залежно від того, чим в його доповніть.