Щоб зберегти в чаї максимум користі, заварюйте його правильно. Метод «просто залити окропом» – не найкраще рішення. Знадобиться правильний заварник для чаю, якісна вода та оптимальний час витримки.
Важливі правила заварювання зеленого чаю
Якісний зелений чай відрізняється від дешевих сортів. По-перше, його ніколи не ховають у пакетики. Красиві чаїнки можуть бути різної форми, особливо у китайських сортів, які виготовляють вручну. По-друге, не використовуються ароматизатори і роблять все, щоб зберегти у напої природну користь.
При заварюванні будь-якого зеленого сорту дотримуйтеся головного правила – чай не можна настоювати довго, інакше він почне гірчити.
Ще кілька порад:
- Якщо заварювати чай м’якою питною водою, буде смачніше, напій не зіпсують тверді домішки. Особливо, якщо у вас якісний і дорогий сорт. Використовуйте джерельну (ідеально) або бутильовану, але не мінеральну. Водопровідну обов’язково відстоюйте.
- Не кип’ятіть воду довго. Як тільки на поверхні з’являться великі бульбашки, вимикайте.
- Не заливайте зелений чай окропом. Якщо дати воді охолонути 5-7 хвилин, отримаєте потрібну температуру.
- Чай засипають в прогрітий посуд. У чому заварювати? Підійде чайник зі скла, фарфору, кераміки, глини (якісної). Найкращий варіант – посуд з прозорими стінками, зможете милуватися розкриттям чаїнок. Обережно з чайниками з дешевої глини, також небажано використовувати металеві.
- Щоб розрахувати обсяг посуду, враховуйте кількість учасників чаювання. Наприклад, для чаювання з піалами по 100 мл утрьох знадобиться заварник на 300 мл.
Китайський метод заварювання короткими протоками
Англійська чайна традиція, яка поширилася на Європу, пропонує заливати чай водою і настоювати. Китайці роблять інакше – використовують метод проток. Так у напої зберігається користь. Для цього ідеально підійде ізіпот – сучасний заварник з кнопкою.
Як заварювати чай протоками:
- Ополосніть посуд окропом, додайте чай.
- Налийте воду, щоб вона повністю покрила чаїнки, через 5 секунд злийте. Так ми промили чай, але цей настій не п’ють.
- Залийте воду знову, закрийте кришкою і зачекайте 15-30 секунд. Розлийте по чашках і можна пити.
- Повторіть попередній пункт ще 4-6 разів, в залежності від сорту. Тривалість витримки потроху збільшуйте.
Зелений чай, як і будь-який інший, п’ють лише свіжим. Якщо настій охолоне і на поверхні з’явиться плівка – виливайте. У такому напої підвищується вміст шкідливих речовин.
Для бадьорості вибирайте китайські зелені сорти з великими листям, наприклад, Лун Цзин або Тай Пін Хо Куй, вони містять більше кофеїну. Але не захоплюйтеся перед сном і не пийте на голодний шлунок.