Site icon Голос Сокальщини – новини Сокаля, Шептицького

На базі Львівського ВПУ харчових технологій запрацював сучасний навчально-практичний центр інноваційної кулінарії

Студенти центру на практиці здобуватимуть досвід роботи з новим обладнанням, яке, зазвичай, використовують роботодавці.

Від сьогодні на базі Львівського вищого професійного училища харчових технологій запрацював навчально-практичний центр під назвою «FOOD INNOVATIONS». Новий НПЦ дозволить здійснювати підготовку кваліфікованих спеціалістів у галузі харчової промисловості з професій  кухар та кондитер.

Центр складається з двох окремих приміщень. Тут є необхідне кухонне обладнання, максимально наближене до умов роботи на професійній кухні у закладах громадського харчування. Йдеться про вакуумну пакувальну машинку, апарат для приготування страв за технікою су-від, пароконвектомат, м’ясорубки, овочерізки, індукційні плити та інший інвентар.

«З 2007 року у нас діє навчально-практичний центр для підготовки пекарів, однак обладнання у ньому не підходить для навчання кондитерів чи кухарів. Завдяки обласній програмі розвитку освіти ми отримали співфінансування на облаштування ще одного НПЦ. Ці кошти ми скерували на закупівлю кухонного обладнання. Професії, які здобувають наші учні, потребують практичних навичок, тому ми раді, що оновили матеріально-технічну базу училища», – поділилась в.о. Львівського вищого професійного училища харчових технологій Наталія Склярчук.

Розпочали реконструкцію приміщення під навчально-практичний центр у 2021 році. Загальна кошторисна вартість проєкту становить 3,9 мільйони гривень. Закупівлю обладнання та ремонтні роботи співфінансували коштами обласного бюджету (1,5 млн) та спецфонду навчального закладу.

«На ринку праці були й залишаються затребуваними робітничі професії. Саме тому на Львівщині активно розвивається професійно-технічна освіта. Основний акцент – оновлення матеріально-технічної бази наших закладів, адже від цього залежить якість надання практичних знань. Зараз ми можемо розглядати Львівське ВПУ харчових технологій, як майбутній опорний заклад, який може забезпечувати здоровим харчуванням інші заклади та установи», – зауважив заступник начальника Львівської ОВА Іван Собко.

В межах відкриття відбувся майстер-клас з приготування закусок. Здобувачі освіти вперше спробували працювати за новими технологіями та з новим обладнанням. До слова, одночасно тут можуть готувати 16 студентів.  Загалом у Львівському ВПУ харчових технологій станом на зараз навчаються майже 500 дітей.

У 2023 році на створення НПЦ з обласного бюджету виділили 40 мільйонів гривень. З них 5,5 мільйонів – на заклади профтехосвіти, розташовані у Львові. Загалом на Львівщині діють 43 навчально-практичних центри.

Exit mobile version