Цікаво знати

На Львівщині відзначатимуть всесвітній день бобових культур

Генеральна асамблея ФАО ООН затвердила святкування Всесвітнього дня бобових, який буде відмічатися щорічно 10 лютого, починаючи з 2019 року.

Бобові культури продовжують входити у перелік продуктів для здорового харчування у світовому масштабі. Це соковита суміш вітамінів і мінералів. Білок, що міститься у зернобобових, багатий незамінними амінокислотами, може замінити людині білки тваринного походження. Крім високого вмісту білка, зерно бобових багате на вуглеводи, антиоксиданти, фітохімічні речовини, залізо, цинк, калій, магній та фолієву кислоту (вітамін B9) і майже не містить насичених жирних кислот і холестерину.

У сільському господарстві зернобобові культури є  чудовими попередниками у сівозміні,  адже вони збагачують землю цінною органічною масою і азотом, наповнюють поверхневий шар ґрунту калієм, кальцієм, фосфором, покращують структуру ґрунту, підвищуючи його родючість. Зернобобові важливо підживлювати  мікродобривами, які  підвищують стійкість рослин до хвороб, перепадів температур, поліпшують синтез хлорофілу, посилюють азотфіксацію з повітря, активізують процес фотосинтезу.

Ще п’ять років тому сприятливими для вирощування зернобобових були південні регіони України,  а зі змінами  кліматичних умов посівні площі розширяються і у Західних областях.

Зокрема, на Львівщині спостерігається позитивна динаміка у вирощуванні зернобобових культур.

За останнітри роки посівні площі збільшились на 23%  (з 50,4 до 62,1тис.га), виробництво збільшилось на 32% (з 292,1 до 384,9 тис.тонн), урожайність становить 23,4 ц/га.

Сприяє цьому не лише потепління, а й набутий досвід наших фермерів, які з року в рік вдосконалюють свої знання і вміння.

Голос Сокальщини на GoogleNews