Головна / Цікаво знати / Нітрати на столі

Нітрати на столі

Прискорюючи ріст рослин, нітрати водночас завдають непоправної шкоди нашому організмові. Буває, з’їла людина салат із великих, гарних помідорів  і вже за годину відчуває симптоми отруєння. Гадаємо, кожному, хто ще не знає викладеного нижче, варто знати.

Повністю відсутні нітрати можуть бути лише у стиглих помідорах, ягодах червоних порічок і смородини.

У цвітній капусті нітратів найменше в суцвіттях.

У білоголовій капусті нітратів у голові більше, ніж у покривних листках.

У моркві нітрати акумулюються в серцевині.

В огірках і редисці нітрати накопичуються у шкуринці, поверхневому шарі, у дрібних і дуже великих екземплярах.

У буряках більше за все нітратів у шкуринці, у верхній і нижній частині коренеплоду.

У патисонах нітратів багато у верхній частині, біля плодоніжки.

У кабачках нітрати містяться у великій кількості у шкуринці, там, де хвостик.

У кавунах і динях багато нітратів під кіркою і в нестиглих плодах. У соковитих перестиглих кавунах легко визначити наявність нітратів за порожнинами у м’якуші, які чітко виділяються товстими джгутами і прожилками в ньому.

У петрушці, селері і кропі у стеблах нітратів у два рази більше, ніж у листі.

Нітрати порушують обмін речовин, знижують імунітет, діють на центральну нервову систему, у великих кількостях спричиняють отруєння, а у маленьких дітей  навіть смерть.

Купивши зелень, фрукти чи овочі, видаліть у них усі місця накопичення нітратів  отрути стане у два рази менше. Нарізайте овочі й зелень якомога дрібніше. Якщо варите овочі, зливайте відвар. Перед уживанням замочуйте овочі і зелень на годину в холодній воді, а тоді цю воду вилийте. Засолені огірки, капусту, зелень уживайте не раніше, ніж через два тижні. Салати з вимочених овочів і зелені заправляйте олією і з’їдайте одразу ж, не залишаючи на наступний день. Також можна замочити овочі й зелень в 1процентному розчині кухонної солі і варити годину, відвар злити. Знижують концентрацію нітратів засолювання, термічна обробка, сушіння фруктів, зелені і овочів.

В 2011 році лабораторією ДЗ “Сокальська районна СЕС” проведено дослідження 122 проб продукції рослинництва (овочі, баштанні, плоди, ягоди). Перевищення вмісту нітратів виявлено в 2 пробах (капуста білокачанна, буряк столовий). Перевищення становило до 2х разів. В 2012 році проведено дослідження 25 проб рослинної продукції, перевищень вмісту нітратів не виявлено.

На території району виробництвом тепличної продукції (огірки, помідори) займається тепличний комбінат ТзОВ “СоТеКо” с. Волиця. В 2012 році проведено дослідження 6 проб овочевої продукції з даного підприємства, перевищень вмісту нітратів не виявлено.

Якщо ви все ж отруїлися нітратами  звертайтеся до лікаря, а тим часом пийте зелений чай, прийміть таблетку аскорбінової кислоти.

Наталія ІВАНЧУК, лікар з гігієни харчування,
Тарас ШАВАЛЮК, лікар з загальної гігієни ДЗ “Сокальська районна СЕС”.

Голос Сокальщини на GoogleNews

Про Андрій Гаврилюк

Залишити відповідь

Ваша поштова адреса не опублікується. Необхідні поля позначено *

*

5 × five =

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

закрити

Ми виявили що ви користуєтеся Ad Blocker!

Для того щоб ми були незалежними потрібно так мало - відображати рекламу!