Site icon Голос Сокальщини – новини Сокаля, Червонограда

Профілактика гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь

Санітарно-епідеміологічна ситуація у районі, як і в області є  напруженою та нестабільною. Кишкові інфекції займають значне місце у структурі інфекційної захворюваності. Більше половини всіх інфекційних хвороб, на які хворіє людина (всього декілька тисяч нозоформ), належать до зоонозів, джерелом і резервуаром яких є сотні видів тварин: велика та мала рогата худоба, птахи є джерелом сальмонельозу; свині – сальмонельозу, трихінельозу, тощо. Також, велике епідеміологічне значення, як чинники передачі, мають живі переносники збудників інфекційних хвороб – мухи.

Група кишкових інфекцій включає десятки нозологічних форм і характеризується різноманітністю клінічних проявів, головним з яких є діарея, блювання.

Збудниками кишкових інфекцій є віруси, бактерії, вібріони. Всі вони найбільш пристосовані до проживання у навколишньому середовищі.

Для кишкових інфекцій характерна літньо-осіння сезонність, що зумовлена активізацією шляхів передачі, а підвищена температура навколишнього середовища сприяє розмноженню окремих збудників  (шигел, сальмонел) у харчових продуктах. Головною групою ризику серед вікових груп є діти дошкільного віку. Це пов’язано в першу чергу з відсутністю навичок особистої гігієни у дітей, які пізнають навколишній світ за допомогою рота і рук. Також  виявлення кишкових інфекцій серед дітей статистично значно вище за рахунок звернення батьків по медичну допомогу (дорослі займаються самолікуванням).

Основною групою заходів  при кишкових інфекціях є заходи спрямовані на розрив механізму передачі. Основним серед них є санітарно-гігієнічні заходи щодо запобігання забруднення об’єктів природного середовища, в тому числі дезінфекція.

Слід відмітити, що сальмонельоз – гостра зоонозна інфекційна хвороба з переважним ураженням шлунково-кишкового тракту (гастроентерити, ентерити, коліти), схильна до групових проявів захворювання та тяжкого клінічного перебігу у дітей раннього віку. Сальмонели є відносно стійкі до дії чинників навколишнього середовища. Вони зберігають життєздатність у воді водойм від 3 діб до 3 місяців, у морській воді – до 27 діб, добре переносять висушування – до кількох місяців, у вершковому масла – до 200 діб, у молоці – до 2 років, у мясі – від 12 діб до 6 місяців, у яйцях – до 224 діб, а в заморожених продуктах – до 750 діб.

Для  запобігання виникненню гострих кишкових інфекцій слід неухильно дотримуватися простих правил:

            Будьте  здорові!

Яворівське районне управління Головного управління  Держпродспоживслужби у Львівській  області

Exit mobile version