Головна / Цікаво знати / Санепідслужба дала кілька порад перед Великоднем

Санепідслужба дала кілька порад перед Великоднем

Напередодні Великодніх свят Залізничний відділ Львівського міського управління Головного управління Держсанепідслужби у Львівській області нагадує про небезпеки, які криються за святковим столом.

Споживання неякісних харчових продуктів, неналежним чином приготовлені кулінарні вироби можуть спричинити виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових захворювань.

Щоб запобігти біді та відсвяткувати безпечно для здоров’я, санітарно-епідеміологічна служба пропонує засвоїти кілька основних правил покупця:

– при покупці харчових продуктів звертайте увагу на їх зовнішній вигляд, дату виготовлення та кінцевий термін реалізації, умови зберігання;

– купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції (якісні посвідчення, висновки державної санітарно-епідеміологічної експертизи, ветеринарні довідки);

– не купуйте продукти харчування на стихійних ринках або з рук приватних осіб;

– зберігайте продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;

– не готуйте продукти про запас; приготовлені страви бажано вживати відразу, а у разі повторного споживання, вони мають проходити повторну термічну обробку;

– зберігання приготованої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин;

– при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми – ошпарити окропом;

– перед приготуванням їжі та перед її вживанням треба завжди мити руки теплою водою з милом; обов’язково мити руки після відвідування туалету.

Однак, найбільш масові та найбільш небезпечні випадки харчових отруєнь і гострих кишкових захворювань пов’язані з вживанням недоброякісних продуктів харчування та готових страв, виготовлених на харчоблоках в організованих колективах та в закладах громадського харчування. Щоб зберегти здоров’я відвідувачів та добре ім’я свого закладу, керівникам слід приділяти особливу увагу організації святкувань та дотримуватися вже звичних їм санітарних норм та правил:

– при обслуговуванні святкувань урочистих подій дотримуватися погодженого асортиментного переліку продукції, що виготовляється та реалізується закладом;

– не включати в меню заборонені страви;

– харчові продукти і продсировину від замовників банкетів та урочистих подій приймати лише при наявності супровідних документів, що засвідчують їх якість та безпеку;

– при зберіганні харчових продуктів забезпечити дотримання належних умов їх зберігання;

– при приготуванні страв та кулінарних виробів дотримуватися технології їх приготування;

– заправлення салатів та вінегретів здійснювати безпосередньо перед видачею;

– не залучати до приготування страв сторонніх осіб та осіб, які не мають відповідної підготовки;

– не допускати до роботи осіб, які не пройшли профілактичних медичних оглядів та не мають відповідних відміток в особових медичних книжках.

У разі виявлення перших ознак кишкового захворювання чи харчових отруєнь, необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. А при дотриманні всіх вищезазначених рекомендацій святкування Великодніх свят принесе Вам безліч радісних емоцій та солодких хвилин щастя.

Голос Сокальщини на GoogleNews

Про Андрій Гаврилюк

Залишити відповідь

Ваша поштова адреса не опублікується. Необхідні поля позначено *

*

5 × two =

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

закрити

Ми виявили що ви користуєтеся Ad Blocker!

Для того щоб ми були незалежними потрібно так мало - відображати рекламу!