Цікаво знати

Як правильно користуватися фондюшницею?

Фондю – це традиційне блюдо швейцарських пастухів, яке поступово перекочувало на стіл французьким аристократам, а звідти поширилося по всьому світу. Наша країна не стала винятком, різні варіації фондю є в багатьох ресторанах, але приготувати страву не складе труднощів і в домашньому виконанні. Потрібно тільки купити спеціальний набір для фондю і радувати своїх близьких і гостей оригінальними поєднаннями смаків. У набір для фондю зазвичай входять:

  • фондюшница (какелон) – спеціальна каструлька для приготування;
  • висока підставка на ніжках;
  • пальник;
  • вилочки для присутніх;
  • порційні тарілочки або миски.

Втім, можна обійтися і без спеціального набору. Досить взяти невелику жароміцних каструльку і свічку таблетку, яку потрібно розмістити під нею (наприклад, використовуючи металеву підставку від мікрохвильовки). Але все ж спеціальні пристосування роблять процес приготування більш захоплюючий, крім того – тепла свічки досить не для всіх рецептів фондю.

Особливості приготування фондю

Фондю-вечірки подобаються багатьом господиням за те, що не доводиться довго клопотатися на кухні, готуючи частування. Блюдо готується безпосередньо під час застілля, кожним з гостей. Головне попередньо підготувати інгредієнти, що зазвичай обмежується їх нарізкою. Різати продукти найкраще дрібно, щоб їх легко було наколоти на шпажку і з’їсти за один укус. Подають всі в окремих тарілочках або на тарілках-Менажница, щоб кожен гість міг вибрати те, що йому до смаку.

Основа фондю – це гарячий соус, який готується в каструльці какелон. Класичний рецепт це 2 види швейцарського сиру (бажано різного за смаком), біле вино і часник. Але ніхто не забороняє вам експериментувати. У сирно-винний соус часто додають спеції, трави, додаткові інгредієнти, які збагачують смак – сотні різноманітних рецептів без зусиль знайти в Інтернеті. Отже, якщо у вас повноцінна фондюшница з пальником – соус можна готувати прямо за столом, разом з гостями. Якщо ви використовуєте підручну посуд, краще приготувати його на плиті на повільному вогні, а за стіл подавати над свічкою, яка буде підтримувати потрібну температуру.

У розтоплену масу гості маку шматочки різних продуктів, використовуючи спеціальні вилки-шпажки. Це двухзубние вилки з довгими ручками, верхівки яких зазвичай зроблені з дерева або не нагрівається силікону, щоб гості не обпікся. В якості інгредієнтів для умочування в соус зазвичай використовуються:

  • шматочки хліба;
  • оливки;
  • корнішони;
  • м’ясо;
  • морепродукти;
  • риба.

І інші продукти. Гості можуть їсти їх окремо, дегустуючи поєднання сиру з добавками, або складати собі салати-коктейлі в персональних тарілках.

Крім сирного фондю у нас користується популярністю десертне шоколадне. Шоколад цілком можна розплавити навіть над свічкою-таблеткою. Як добавки використовуються вершки, молоко, коньяк. А продукти для умочування в соус це шматочки різних фруктів, ягоди, маршмеллоу, печиво та інші солодощі.

Також є варіанти приготування сирого м’яса, риби і морепродуктів в фондюшниці, заповненої розпеченим маслом або киплячому бульйоном. Однак сирні та шоколадні фондю більш універсальні і набули найбільшого поширення.

Існують різні традиції, які роблять процес приготування фондю ще цікавіше. Наприклад, в деяких компаніях існує “покарання” для тих, хто впустив свій продукт з вилки в фондюшницю – він повинен виконати бажання всієї компанії або попереднього “щасливчика”, розповісти анекдот, веселу історію з життя і т.п.

Голос Сокальщини на GoogleNews