Головна / Поради / Хачапурі: історія, особливості та основні види

Хачапурі: історія, особливості та основні види

Хачапурі – класична страва традиційної грузинської кухні. Для будь-якого грузина це не просто смачна ситна випічка, а й предмет гордості та символ країни.

Існують різні легенди про походження та назву хачапурі. За однією з версій, дехто на ім’я Хача вперше спік його у Сванетії на північному заході Грузії. Спершу апетитні паляниці з сиром були поживою для пастухів, які багато часу проводили в горах. Згодом хачапурі набув поширення по всій країні, отримавши національну значимість. Зараз ця неймовірно смачна страва носить статус народної. А її назва, що в перекладі з грузинської означає «хачо» – сир і «пурі» – хліб, уже кілька років є офіційним грузинським брендом.

Кулінарну гордість Грузії високо цінують не лише на батьківщині, але й далеко за її межами. Однією з улюблених страв ця грузинська випічка стала і для багатьох львів’ян. Для їхньої зручності працює доставка хачапурі у Львові.

Одна страва – безліч рецептів

За класичним рецептом, хачапурі готується з двох видів тіста – дріжджового або звичайного листкового, а для начинки використовуються тільки розсільні сири. Традиційно, це імеретинський сир, однак може бути бринза, сулугуні, фета чи адигейський. При цьому дуже важливо дотримуватися балансу тіста й начинки – «правильний» хачапурі повинен містити однакові пропорції сиру та хліба.

Грузинська кулінарія багата на різновиди хачапурі. Загалом їх налічується понад п’ятдесят.

Найпростіші хачапурі – імеретинські (круглі), їх не обов’язково подавати гарячими, тому вони найчастіше зустрічаються на застіллях у будь-якій частині Грузії. Залежно від розміру, можуть бути як закускою, так і основною стравою.

З-поміж численних видів цієї популярної грузинської випічки вирізняються аджарські хачапурі (у вигляді човника, заливаються яйцем). Вони виникли під впливом турецької кухні в період 300-річного османського панування.

Мегрельські хачапурі – традиційні круглі коржі, посипані зверху тертим сиром. Для приготування достатньо лише наявності вогнища, борошна, мацоні та розсільного сиру.

Гурійські хачапурі – великі закриті пиріжки, приготовані в формі півмісяця. Крім традиційного сиру для начинки також використовуються варені яйця.

Способи і технологія приготування хачапурі проходять певну еволюцію. Страва стає більш сучасною, а її смакові властивості дедалі поліпшуються. Так, за період свого розвитку грузинська кухня поповнилася рецептами хачапурі з новими складниками – м’ясом та рибою.

Сучасні кухарі охоче тішать поціновувачів хачапурі його новими видами. В цьому можна переконатися, відвідавши популярний львівський ресторан «Churrasco Grill & Wine». Скуштувати запашну грузинську випічку, навіть не виходячи з дому, можна скориставшись доставкою хачапурі у Львові ZARA BUDU. Неперевершений шеф-кухар ресторану Коба Махарашвілі не тільки шанує традиції грузинської кухні, а й слідкує за модними кулінарними тенденціями. А ще, він упевнений: головний секрет смачного хачапурі – це позитивна енергетика та любов пекаря, який щедро додає у страву часточку своєї гостинної душі.

Голос Сокальщини на GoogleNews

Про Андрій Гаврилюк

Залишити відповідь

Ваша поштова адреса не опублікується. Необхідні поля позначено *

*

fourteen + 2 =

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

закрити

Ми виявили що ви користуєтеся Ad Blocker!

Для того щоб ми були незалежними потрібно так мало - відображати рекламу!