Тонка рівномірна нарізка сиру, ковбасних виробів, м’ясних чи рибних копченостей важлива не тільки для ефектної подачі закусок, але і для розкриття особливостей їх смаку. Кухонний дисковий ніж – слайсер – розроблений спеціально для нарізування сиру твердих сортів, м’яса і риби на майже прозорі скибочки, найтонша структура яких дозволяє належним чином оцінити смакові характеристики делікатних продуктів.
Принцип дії і комплектація Ломтерізки
Принцип дії Ломтерізки заснований на використанні круглого ножа, швидкість обертання якого забезпечує акуратну нарізку продуктів. Крім ергономічного корпусу і ріжучого диска, слайсер складається з каретки (штовхача), захисного кожуха, регулятора товщини скибочок, що направляє панелі, притискного пристрою і лотка для готових шматочків.
Комплектуючі кухонної машини виготовлені з нержавіючої сталі або харчових полімерів, матеріалів, покликаних унеможливлювати виникнення корозії. Корпус і деталі пристрою нейтральні до продуктів харчування, не вступають з ними в хімічну реакцію і не впливають на їх органолептичні властивості і біологічну цінність. Робочі поверхні приладів гладкі, не мають часу і шорсткостей, що сприяє простий очищення пристрою.
Типи управління кухонної машиною
Асортимент інтернет-магазину, постачальника кухонного обладнання, дає можливість підприємствам HoReCa купити слайсер з урахуванням обсягу і категорії нарізаються продуктів, а також інтенсивності експлуатації машини. Для побутового та професійного використання вибирають прилади з керуванням різного типу:
- ручним – дисковий ніж приводиться в рух за допомогою обертання спеціальної рукоятки;
- напівавтоматичним – електродвигун забезпечує роботу ріжучого диска, а каретка з продуктом
- пересувається в ручному режимі;
- автоматичним – рух ножа і штовхача контролюється машиною, користувач тільки задає товщину скибочок і швидкість обертання диска.
Для дому та кухонь невеликих кафе і ресторанів найчастіше вибирають слайсери-напівавтомати. Машини з повністю автоматизованим процесом нарізки актуальні для великих харчових виробництв або торгових майданчиків.
Особливості нарізки різних продуктів
Щоб скибочки були однаковими, рівними і не деформувалися під впливом ножа, при виборі слайсера потрібно звернути увагу на особливості нарізки різних продуктів. Хліб краще різати диском-пилкою, оснащеним гострими зубчиками по краю. Для риби потрібно використовувати плаваючу каретку, варіюють кут між ножем і продуктом. Сир не буде кришитися і налипає на ножовий диск з тефлоновим покриттям. Нарізані слайсера продукти повинні мати однорідну структуру без хрящів, кісток і плодоніжок (у овочів і фруктів).
Експлуатаційні можливості техніки
Провідні бренди кухонної техніки – Bartscher, Beckers, Celme, Electrolux, Fimar, Frosty, GGM Gastro, Hendi, RGV, Sirman – випускають побутові та професійні Ломтерізки потужністю від 10 до 200 Вт, з різними експлуатаційними характеристиками:
- вертикальні і гравітаційні;
- з диском з нержавіючої сталі або кераміки;
- з самозагострювальне лезом;
- оснащені регулятором швидкості обертання ножового диска (для м’яких продуктів потрібні низькі обороти, для твердих – високі).
Консультація фахівця компанії-постачальника допоможе підібрати оптимальні параметри слайсера з урахуванням специфіки кухні, для якої купується обладнання.