Закрити. Закрити. Готувати їжу – це велика відповідальність. Помилка може спричинити хворобу у людини, яка споживає їжу. Чим більше людей харчується – тим ризики вищі. Саме тому «Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров`я України» розробив за сприяння благодійного фонду «Салюс» рекомендації для тих, хто готує їжу великій кількості осіб. Прості і перевірені правила, які слід виконувати: • Виходити на роботу лише здоровим. Якщо є розлади шлунково-кишкового тракту (нудота, пронос, біль в животі), біль в горлі, висипання або поранення на руках – готувати їжу категорично заборонено. • Слід одягнути спеціальний одяг (халат, шапочку). • В цьому одязі не можна прибирати приміщення і ходити в туалет. Його слід знімати і після миття рук одягати знову. • Слід часто мити руки. • Сиру і готову продукцію слід розробляти на окремих столах, якщо є можливість і 100% на окремих дошках. Дошки і ножі можуть бути або підписані: сирі овочі, варені овочі, сире м’ясо, варене м’ясо, сира риба, варена риба або різнокольоровими. Лише слід мати табличку, якій колір для чого призначений. Для чого – в процесі виготовлення страв мікроби гинуть, а на сирій продукції можуть бути • М’ясорубка має бути окрема для сирого і для вареного м’яса. • Холодильник, де зберігаються продукти не повинен бути заповненим більше ніж на три чверті. • Яйця перед приготуванням страв обов’язково миють у 4-х ємностях: 1 – у воді; 2 – у 2% розчині соди; 3 – у дезрозчині; 4 – під проточною водою. Третій крок особливо важливий при харчуванні дітей. • Прибирати приміщення слід не менше 2 рази на добу. • Прибиральний інвентар повинен бути різним для приміщень, де готують їжу і для туалетів. • Приміщення для миття столового і кухонного посуду, повинно бути обладнане мийними ваннами та, бажано, посудомийною машиною. • Посудомийні машини миють предмети при високій температурі, тому це один з надійних методів обробки посуду. При митті ручним методом дотримуйтеся наступних правил: 1. Миття столового і кухонного посуду, чашок (стаканів), столових приборів, зворотної тари має здійснюватися виключно в окремих ваннах гарячою проточною водою. 2. Перед миттям столового і кухонного посуду, зворотної тари залишки їжі вилучаються у контейнери для харчових відходів. 3. Столовий посуд миється в три етапи: 1) в першій ванні — водою, що має температуру не нижче +40 °С, з додаванням миючих засобів відповідно до рекомендацій, визначених виробником таких засобів; 2) в другій ванні — водою, що має температуру не нижче +40 °С, з додаванням миючих засобів, у кількості, що становить половину від кількості миючих засобів у першій ванні; 3) в третій ванні — ополіскується водою, що має температуру не нижче +65 °С із застосуванням решітки для посуду та гнучкого шлангу з душовою насадкою. Сушиться столовий посуд на полицях з решітками на ребрі і зберігається в закритих шафах. 4. Кухонний посуд, чашки (стакани), столові прибори, зворотна тара і кухонний інвентар миються окремо, в два етапи: 1) в першій ванні — водою, що має температуру не нижче +40 °С, з додаванням миючих засобів відповідно до рекомендацій, визначених виробником таких засобів; 2) в другій ванні — ополіскується водою, що має температуру не нижче +65 °С із застосуванням гнучкого шлангу з душовою насадкою. Чисті столові прибори ошпарюються окропом і просушуються, зберігаються в ящиках. Також запрошують на безкоштовне обстеження для тих, хто готує їжу для наших захисників. ''Профілактичний загін створений з числа працівників ДУ “Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ Україні”. Якщо Ви приватна особа та готуєте їжу для наших Захисників, зверніться за номером телефону +38 098 994 70 55 для безкоштовного обстеження на наявність збудників кишкових інфекцій та стафілокок'', — додали в медустанові. Скачати файл з рекомендаціями у форматі PDF можна за посиланням.
Читати далі
Листи до редакції
Среда марта 27th, 2024
(Українська) Пів мільйона гривень відсудили в орендарів-боржників у Львові
Листи до редакції
Среда марта 27th, 2024
(Українська) 28 березня на Львівщині очікується пориви вітру
Листи до редакції
Вторник марта 26th, 2024
(Українська) На звання «Найкращого двірника Львова» претендує 92 кандидати
Листи до редакції
Понедельник марта 25th, 2024
(Українська) У Розвадові для сім’ї лелек, перед Благовіщенням встановили нове гніздо
Листи до редакції
Воскресенье марта 24th, 2024
(Українська) Волонтери із Сокільницької громади передали на передову екскаватор та автомобілі
Четверг марта 28th, 2024
(Українська) На Львівщині прощалися з академіком, видатним громадським й політичним діячем Ігорем Юхновським
Среда марта 27th, 2024
(Українська) Берлін безоплатно передасть Львову 12 вживаних робочих трамваїв
Среда марта 27th, 2024
(Українська) Пів мільйона гривень відсудили в орендарів-боржників у Львові
Среда марта 27th, 2024
(Українська) 28 березня на Львівщині очікується пориви вітру
Вторник марта 26th, 2024
(Українська) Передсвятковий перетин українсько-польського кордону на Львівщині: час очікування
Вторник марта 26th, 2024
(Українська) Ветеран-прикордонник з Львівщини Юрій Козловський здолав престижний марафон у Токіо
Вторник марта 26th, 2024
(Українська) На звання «Найкращого двірника Львова» претендує 92 кандидати
Понедельник марта 25th, 2024
(Українська) У Розвадові для сім’ї лелек, перед Благовіщенням встановили нове гніздо
Воскресенье марта 24th, 2024
(Українська) Волонтери із Сокільницької громади передали на передову екскаватор та автомобілі
Воскресенье марта 24th, 2024