Хто обідав у барі Сокальського професійного ліцею, той знає, що тут готують різноманітні і смачні страви. Причому це роблять учні з груп кухарівбарменів одних з найчисельніших у цьому навчальному закладі. Навчають їх цієї професії вісім майстрів виробничого навчання. Одними з найкращих серед них є Руслана Касянчук та Оксана Помінчук.
Пані Руслану застала на кухні саме виймала з електродуховки чергову партію рум'яних булочок.
– Булочки печемо практично щодня, сказала вона. Бо їх добре купують. Сьогодні вони будуть з рисом, повид лом, а також котлета в тісті.
Спробувала смачно! До того ж булочки тут коштують 1,25-1,50 грн., маленька, стограмова піца 3 грн., що дешевше, ніж в інших закладах громадського харчування.
Двоє юнаків Володимир Наумчук та Сергій Чулянчик, весело перемовляючись, вправно ліпили пельмені. На стільниці їх лежало вже десь із півсотні, всі акуратні, однакового розміру.
– Хлопці старанні, добре куховарять, похвалила їх кухар. А ще вони у нас гарно співають, грають на музичних інструментах. Без них не обходиться жоден концерт.
Вони не єдині в групах кухарів, професією кухарябармена в останні роки оволодівають все більше юнаків.
Пані Руслана строга, вимоглива до своїх вихованців, але вони її люблять. Бо вміє навчити, знайти стежку до сердець учнів. А майстер у ліцеї це друга матір, має завжди знати, де її "діти", чи нагодовані, вдягнуті, чи відвідують заняття… Як і кожен кухар, має свої фірмові страви це картопля посокальськи та деруни з грибами. Відвідувачі бару охоче їх замовляють.
– Ось уже чотири роки поспіль пані Руслана їздить з учнями на виробничу практику, яку вони проходять на відпочинковій базі "Корчагінець" в Одеській області. Разом з нею відповідає за юних кухарів і майстер виробничого навчання Оксана Помінчук.
Шістнадцять років вона передає свої знання учням: вчить їх куховарити, сервірувати столи, обслуговувати банкети, фуршети. Щодня долає чималу відстань з Лучиць до Сокаля, щоб приступити до роботи на кухні. В "Корчагінці" учні проходять добру практику, адже нелегко нагодувати сотні відпочивальників та ще й у дві зміни. Іноді просто падають з ніг. Працюють півторадва місяці і заробляють добре: крім стипендії отримують ще півзарплати та премії, які є суттєвою добавкою до бюджету учнів. Крім того, засмагають на морі, оздоровлюються, мають культурну програму знайомляться з Чорноморським узбережжям, їздять на екскурсії, ходять у музеї, на концерти. А майстри за всім пильнують: щоб вчасно повернулися з дискотеки, а вранці не запізнились на роботу, щоб не обгоріли на сонці й були здорові… Обидві майстрині вміють добре організувати роботу, навчити швидко і смачно приготувати обід, задушевно порозмовляти з дівчатами та юнаками… І ті віддячують їм такою ж відвертістю і любов'ю, звертаються до них зі своїми проблемами.
– Щоліта наші кухарі працюють на відпочинковій базі у с. Затока. Добре зарекомендували себе там, розповідає заступник директора з навчальновиробничої роботи Галина Ковальчук. Не секрет, що вони заробляють найбільше грошей: скажімо, за минуле літо в касу ліцею надійшло 20 тис. грн. Тож ми цінуємо працю жінок і їх вихованців. До того ж учні заробляють гроші, за які можуть придбати одяг чи інші необхідні речі. Це добра підмога, особливо дітямсиротам, з багатодітних та неблагополучних сімей.
І Руслана Касянчук, і Оксана Помінчук мають сім'ї, дітей, домашні клопоти, але роботу ставлять на перше місце. Бо люблять свою професію, учнів і радіють, коли чують з вуст відвідувачів бару щире "спасибі".
Валентина БЛУДОВА.
На знімку: Володимир НАУМЧУК і Сергій ЧУЛЯНЧИК з майстром виробничого навчання Русланою КАСЯНЧУК.
Фото автора.